روغن گلرنگ چیست؟ خواص و مضرات روغن گلرنگ

  • روغن گلرنگ از جمله روغن های سالم و محبوب برای پخت و پز می باشد که از دانه های گیاه گلرنگ استخراج می شود. این روغن در زمینه زیبایی و سلامتی نیز کاربردهای بسیاری دارد که در ادامه به آن ها می پردازیم.

    از ویژگی های بارز و مهم روغن گلرنگ می توان به نقطه دود بالای آن در حرارت های بالا و پخت و پز طولانی مدت است. نقطه دود دمایی است که در آن چربی شروع به دود کردن می کند، که بخارات سمی و ترکیبات مضری به نام رادیکال های آزاد ایجاد می کند. همین ویژگی باعث محبوبیت این روغن در زمینه آشپزی و پخت و پز شده است. روغن گلرنگ دارای ارزش غذایی بالایی بوده و به عنوان یک روغن خوراکی سالم و مفید برای قلب یاد می شود.

    گلرنگ گیاهی خار مانند است که در مناطقی مانند چین، هند، ایران و مصر است، گرچه اکنون در مناطق و کشورهای دیگری نیز معمولا برای روغن آن و خوراک حیوانات کشت می شود. روغن گلرنگ از دانه های گیاه گلرنگ استخراج می شود.

    روغن گلرنگ

    چند نوع روغن گلرنگ وجود دارد؟ روغن گلرنگ در دو نوع لینولئیک بالا و اولئیک بالا موجود است. نوع لینولئیک بالای این روغن، غنی از چربی های چند غیر اشباع است و نوع اولئیک بالای آن حاوی چربی های تک غیر اشباع بیشتر است.

    رایج‌ ترین نوع روغن گلرنگ در بازار، نوع اولئیک آن است. این روغن به عنوان یک روغن پخت و پز با نقطه دود بالا (پایدار در برابر حرارت)، به ویژه برای غذاهای سرخ شده در حرارت بالا مانند سیب زمینی سرخ کرده و چیپس استفاده می شود.

    علاوه بر کاربرد روغن دانه گلرنگ در آشپزی و پخت و پز، برای ایجاد رنگ در محصولات و لوازم آرایشی و رنگرزی پارچه نیز استفاده می شود. این روغن به عنوان حلال رنگ مورد استفاده قرار می گیرد.

    انجمن قلب آمریکا برای پیشگیری از بیماری های قلبی، کنترل و کاهش سطح کلسترول، پخت و پز با روغن های کم چربی اشباع شده مانند روغن گلرنگ و روغن زیتون را توصیه می کنند. از آن جایی که چربی های چند غیراشباع در طول پخت و پز اکسید می شوند (تجزیه می شوند)، روغن گلرنگ تصفیه شده با درصد اولئیک بالا انتخاب بهتری برای پخت و پز با حرارت های بالا مانند سرخ کردن های طولانی مدت است.

    خواص روغن گلرنگ

    روغن گلرنگ در پخت و پز بسیار استفاده می شود و همچنین برای مقاصد صنعتی به عنوان یک ماده در رنگ ها و لاک ها، به عنوان رنگ یا عامل تغییر رنگ استفاده می شود. به جای روغن بذر کتان می توانید از روغن گلرنگ برای نقاشی های رنگ روغن خود استفاده کنید.

    این روغن عاری از مواد شیمیایی بوده و محصول سالم تری برای استفاده به عنوان نرم کننده مو برای بازگرداندن درخشندگی و آبرسانی به موهای شماست. معمولاً از گلرنگ خشک به عنوان ادویه در پخت و پز استفاده می شود.
    جدای از این کاربردها، دارای فواید سلامتی بی‌ نظیری مانند موارد ذکر شده در زیر است:

    1- کاهش سطح کلسترول خون

    روغن گلرنگ حاوی اسیدهای چرب غیر اشباع به ویژه اسیدهای چرب امگا 6 است که به کاهش سطح کلسترول در بدن کمک می کند. این روغن همچنین حاوی اسید لینولئیک است که کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) را کاهش می دهد. LDL بالا نشانگر اولیه بیماری های قلبی است. روغن گلرنگ انتخابی برای بسیاری از کسانی است که از سطح کلسترول بالا رنج می برند.

    2- کنترل دیابت

    مصرف منظم روغن گلرنگ به پیشگیری از دیابت کمک می کند. روغن گلرنگ سرشار از اسیدهای چرب غیر اشباع با منشا گیاهی است که در افزایش حساسیت به انسولین نقش دارد. اسیدهای چرب امگا 6 موجود در روغن گلرنگ به کاهش سطح قند خون کمک می کند و بنابراین می تواند برای بیماران دیابتی نیز موثر باشد. ثابت شده است که روغن گلرنگ سطح HbA1C (یک آزمایش خون است که برای کمک به تشخیص و نظارت بر افراد مبتلا به دیابت استفاده می شود) را نیز کاهش می دهد.

    3- جلوگیری از تصلب شرایین

    روغن گلرنگ برای کاهش التهاب و جلوگیری از ضخیم شدن عروق خونی و در نتیجه جلوگیری از تصلب شرایین بسیار شناخته شده است. همچنین اسید لینولئیک موجود در روغن گلرنگ از سفت شدن و گرفتگی رگ ها جلوگیری می کند. اسیدهای چرب اشباع نشده احتمال تشکیل پلاک های چربی در رگ های خونی را کاهش داده و به داشتن قلب و بدن سالم کمک می کند.

    خواص روغن گلرنگ

    4- پیشگیری از سکته مغذی

    برای کاهش خطر ترومبوز یا لخته شدن خون داخلی و جلوگیری از سکته مغزی، از روغن گلرنگ غیراشباع چندگانه که دارای خواص ضد ایسکمیک است استفاده کنید. ثابت شده است که سطح کلسترول خون را کاهش می دهد و از تصلب شرایین که موجب بروز سکته مغذی می شود، جلوگیری می کند.

    5- کاهش ابتلا به چاقی

    مطالعات گسترده ای بر برخی افراد نشان می داد که اگر روزانه 8 گرم روغن گلرنگ در رژیم غذایی مصرف شود، به کاهش چربی شکم و پیشگیری از چاقی مفرط کمک می کند. افزودن روغن گلرنگ به رژیم غذایی خود بسیار مفید بوده و توصیه می شود زیرا سطح سروتونین را در بدن افزایش می دهد.

    سروتونین در اصطلاح روزمره به عنوان “هورمون شادی” نیز نامیده می شود و در صورت مصرف روزانه این روغن، ترشح سروتونین را تحریک می کند. اکنون می توانید بدون افسردگی و نگرانی وزن خود را کاهش دهید. روغن گلرنگ سرشار از اسیدهای چرب امگا 6 است که در صورت استفاده مناسب در آشپزی به چربی سوزی و جلوگیری از اضافه وزن کمک می کند.

    6- تسکین التهابات و خارش

    روغن گلرنگ نه تنها برای مصرف خوراکی مفید است، بلکه استفاده از آن به دلیل خواص لینولئیک موجود در آن می تواند به تسکین خارش و التهابات بدن کمک کند، همچنین می تواند در مصرف موضعی مفیدتر باشد زیرا روغن گلرنگ به راحتی جذب پوست بدن شده و آن را مرطوب می کند که در نتیجه از خارش جلوگیری می کند. البته بهتر است قبل از مصرف با روغن حامل مناسبی مانند روغن زیتون یا روغن نارگیل ترکیب شود.

    اگر در حین استحمام به آب وان اضافه شود، به از بین بردن تمام آلودگی های روزانه از روی پوست کمک می کند. به دلیل خارش و خاراندن، ممکن است آثاری روی سطح پوست باقی بمانند که روغن گلرنگ می تواند کمک کند. هنگامی که بر روی جای زخم اعمال می شود به روشن شدن محل زخم کمک می کند و باعث می شود پوست سالم و روشن به نظر برسد و آثار کمتری باقی بماند.

    7- ملین و تقویت کننده روده و معده

    اگر به طور مکرر از یبوست رنج می برید، ممکن است به روغن گلرنگ نیاز داشته باشید. این روغن به عنوان روان کننده در روده بزرگ و ملین قوی در روده عمل می کند و باعث تسکین فشار در مدفوع سفت می شود. روغن گلرنگ به طور کلی با تقویت معده و روده به هضم بهتر و راحت تر غذا کمک می کند.

    اگر مقدار کمی از این روغن به رژیم غذایی روزانه اضافه شود، بزرگی کبد و طحال نیز قابل کنترل و پیشگیری است. این روغن از جمله روغن هایی است که عوارض ناچیزی داشته و در پاکسازی روده به خوبی عمل می کند.

    8- التیام و بهبود سریع تر زخم ها

    روغن فشرده سرد گلرنگ با درصد لینولئیک بالا زمانی که روی زخم طولانی مدت و عمیق استفاده شود می تواند به بهبود کمک کند. اما این کار باید پس از مشورت با پزشک و تشخیص نوع جراحات و میزان عمیق بودن آن، انجام شود زیرا اگر زخم شدید باشد و به درستی ضدعفونی و تمیز نشود، استفاده از روغن فقط باعث تجمع کثیفی و سپتیک شدن سطح زخم می شود. استفاده منظم از این روغن معمولا موجب محافظت بدن در برابر عفونت های پوستی میشود.

    روغن گلرنگ سرشار از آنتی اکسیدان است که از عفونت های باکتریایی و رشد رادیکال های آزاد مضر محافظت می کند و در نتیجه از بروز هرگونه عفونت جلوگیری می کند.

    9- تسکین دردهای سندرم پیش از قاعدگی

    روغن گلرنگ پرس سرد می تواند پروستاگلاندین های بدن را با کمک اسید لینولئیک بالا کنترل و تنظیم کند. تنظیم پروستاگلاندین ها بر تمام هورمون ها تاثیر می گذارد و بنابراین از علائمی مانند درد و گرفتگی شکم که قبل یا در طول دوره های قاعدگی رخ می دهد جلوگیری می کند.

    مضرات روغن گلرنگ

    مضرات روغن گلرنگ

    همیشه قبل از استفاده از یک محصول طبیعی بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. برخی از محصولات ممکن است به خوبی با داروها یا سایر محصولات طبیعی سازگار نباشند.

    مصرف بیش از حد روغن گلرنگ ممکن است با افزایش خونریزی و کاهش لخته شدن خون همراه باشد. افراد مبتلا به اختلالات لخته شدن خون یا دچار زخم و جراحات شده اند و همچنین کسانی که داروهایی که خطر خونریزی را افزایش می دهند مصرف می کنند یا افرادی که عمل جراحی را پشت سر گذاشته اند، باید در استفاده از روغن گلرنگ محتاط باشند.

    مصرف این روغن در مقادیر زیاد ممکن است باعث آسیب های کبدی شود. در صورت بارداری یا قصد به بارداری نیز بهتر است این روغن مصرف نشود.

    احتمال حساسیت به روغن گلرنگ در مواردی گزارش شده و ممکن است برخی افراد به آن حساسیت داشته و دچار واکنش های آلرژیک شوند. پس بهتر است قبل استفاده از آن مقداری کمی را تست کرده و در صورت بروز هر گونه واکنش آلرژیک بهتر است مصرف آن را قطع کنید.
    منبع:

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.