روغن خشخاش چیست؟ 19 خواص تاثیرگذار آن

روغن خشخاش چیست؟ این روغن از بذر خشخاش تولید می شود. خواص روغن خشخاش را در این مقاله بکرینا بررسی خواهیم کرد. دانه های خشخاش از زمان های بسیار قدیم به دلیل بسیاری از فواید سلامتی مورد استفاده قرار می گرفته است. این روغن عمدتا از اسیدهای لینولئیک (امگا6)، اولئیک (امگا9) و پالمیتیک، توکوفرول، ویتامین های گروه B و مواد معدنی از جمله پتاسیم، مس، کلسیم، آهن و روی تشکیل شده است که این ها برای سلامت جسمی و زیبایی بسیار مفید می باشند.

از کشورهای آسیای مرکزی و غرب قاره کهن همچنین حوزه دریای مدیترانه به عنوان خاستگاه این گیاه نام می برند. در عصر حاضر نیز کشت عمده آن در افغانستان صورت می گیرد. کشورهایی نظیر ترکیه، استرالیا و هند نیز دیگر تولید کنندگان بزرگ خشخاش در جهان هستند.

این گیاه، از نوع علفی بوده و طول عمر آن یک سال می باشد.پس از طی دوران رشد، ارتفاع این گیاه به دو متر نیز خواهد رسید. زمان گل دهی خشخاش در فصل تابستان و از ماه تیر تا مرداد ماه می باشد. گیاه خشخاش دارای ساقه راست می باشد. برگ های خشخاش بزرگ و نوک تیز هستند.

روغن این بذر از طریق فشار سرد به دست می آید، دارای طعم تلخی است و طبعی سرد و تر دارد. همچنین از روغن خشخاش می توان به عنوان سس سالاد یا روغن پخت و پز استفاده کرد. فواید روغن خشخاش در معالجه بیماری هایی مانند سرطان، مشکلات پوستی، اختلالات عصبی و بسیاری از بیماری های دیگر مؤثر می باشد. در ادامه این مقاله از بکرینا شما را بیشتر با خواص روغن خشخاش آشنا می کنیم.

روغن خشخاش

گیاه خشخاش

خشخاش با نام علمی PAPAVERSOmNIFER، گیاهی است که از تیر تا مرداد ماه گلدهی آن شروع شده و در نقاط مختلف جهان کشت می شود. طول این گیاه به 50 تا 100 سانتی متر می رسد. این گیاه دارای گلهایی به رنگ بنفش، سفید، قرمز و صورتی است. برگها و ساقه این گیاه حالت غبارآلود و میوه ای کروی شکل با یک تاج دارد. این گیاه به عنوان مواد مخدر در سراسر جهان شناخته شده است.

از مهم ترین خواص این گیاه می توان به آرامبخش و ضددرد بودن آن اشاره کرد. در واقع بذر این گیاه یکی از قوی ترین مسکن های گیاهی به شمار می آید که این روز ها در طب سنتی و داروهای شیمیایی بسیار کاربرد دارد. همچنین از نظر علمی ثابت شده است که این گیاه برای کاهش التهاب، تب، درمان یبوست، قولنج و … بسیار مناسب می باشد.

نحوه تهیه روغن خشخاش چگونه است؟

به منظور تولید روغن خشخاش، ساقه و دانه و گل های این گیاه مورد استفاده قرار می گیرد. دو شیوه متفاوت جهت تولید روغن وجود دارد. در شیوه اول حرارت هیچ گونه دخالتی ندارد و فرآیند روغن گیری توسط اعمال فشار انجام می گیرد. روغن حاصل نیز به رنگ زرد روشن یا بی رنگ می باشد. روغنی که به این روش تهیه می گردد، مصارف خوراکی و درمانی دارد.

مطالعه  روغن خشخاش برای لک صورت + 10 خواص آن

در دومین شیوه تهیه روغن، علاوه بر اعمال فشار جهت تهیه روغن خشخاش، از حرارت نیز کمک گرفته می شود. بدین منظور پس از جوشاندن گل های خشخاش در آب، آن را صاف می نمایند. سپس به محلول صاف شده به اندازه نیمی از آن روغن زیتون و روغن کنجد اضافه می نمایند‌.

در ادامه ترکیب حاصل را حرارت می دهند. پس از به جوش آمدن، آب آن تبخیر می گردد و آنچه باقی مانده است، روغن می باشد‌.

روغن خشخاش چه مصارفی دارد؟

روغن خشخاش جهت مصارف گوناگونی به کار گرفته می شود. این کاربردهای مختلف شامل مواردی نظیر تقویت پوست و مو و کمک به درمان دردهای مفصلی می باشد. همچنین این روغن اثر ضد خارش دارد. به تسکین سردردهای میگرنی نیز کمک می نماید. از دیگر کاربردهای این روغن می توان به آرام بخش بودن آن اشاره نمود. لذا به عنوان خواب آور می توان از آن استفاده نمود.

اگر آبریزش بینی آزارتان می دهد نیز می توانید از این روغن کمک بگیرید. یکی دیگر از کاربردهای روغن گیاه خشخاش، کمک به درمان سرفه های خشک می باشد. ضمنا اشتها را نیز کاهش می دهد.

طبع روغن خشخاش

از نظر طب ایرانی، خشخاش را جزء گیاهان با طبع سرد طبقه بندی نموده اند. دانه خشخاش نیز دارای طبع سرد و تر می باشد. از این رو طبیعت روغن خشخاش هم به سردی و تری می گراید. در خصوص بررسی ارزش غذایی روغن گیاه خشخاش، یک قاشق غذاخوری این روغن را ملاک قرار می دهیم.

این یک قاشق حاوی ۱۲۰ کالری می باشد. همچنین چربی کل آن ۱۴ گرم می باشد.

 

روغن خشخاش برای سلامتی

خواص روغن خشخاش برای سلامتی

1- غنی از آنتی اکسیدان

روغن خشخاش حاوی آنتی اکسیدان از جمله ویتامین E است که به محافظت از بدن و مغز شما در برابر بیماری هایی که رادیکال های آزاد ممکن است ایجاد کنند، مانند سرطان و بیماری های قلبی عروقی و… کمک می کند.

2- کلسترول را کاهش می دهد

دانه های خشخاش حاوی روغن های اساسی سالم و اسیدهای چرب از جمله اسید لینولئیک و اسید اولئیک هستند. اسید اولئیک به کاهش کلسترول بد (LDL) و افزایش کلسترول خوب (HDL) کمک می کند. همچنین مطالعات نشان می دهد که اسیدهای چرب این روغن می تواند خطر سکته مغزی و بیماری های قلبی را نیز کاهش دهد.

3- بهبود دستگاه گوارش

اگر از یبوست یا اسهال رنج می برید، در رژیم غذایی خود به فیبر نیاز دارید. روغن دانه های خشخاش دارای مقدار بالایی از فیبر غذایی هستند، که می تواند به شما در هضم غدا کمک کند. روغن خشخاش در کاهش درد و التهاب موثر است، بنابراین عملکرد طبیعی روده شما را تقویت می کند. همچنین این روغن می تواند نفخ را نیز برطرف کند.

4- کمک به خواب راحت

در یک مطالعه مشخص شد، بذر خشخاش در القای خواب راحت مؤثر است. همچنین روغن این بذر دارای آلکالوئید می باشد که سطح کورتیزول بدن را کاهش داده و در نتیجه استرس را رفع کرده و به داشتن خواب راحت کمک می کند

مطالعه  روغن خشخاش برای لک صورت + 10 خواص آن

این روغن در بین بقیه روغن های گیاهی، آرام بخش قوی می باشد و شما می توانید برای درمان بی خوابی 20 قطره از این روغن را در یک نوشیدنی حل کنید و قبل از خواب میل کنید. محققان دریافته اند دانه های خشخاش می تواند سطح کورتیزول بدن را کاهش دهد. این امر باعث کاهش استرس و اظطراب می شود که در این صورت به درمان بی خوابی کمک بسیاری می کند.

5- تسکین درد

این روغن حاوی مقدار کمی آلکالوئیدهای افیونی است که به آرامش سیستم عصبی، کاهش تحریک پذیری و افزایش تحمل درد کمک می کند. ماده تریاک که از این گیاه به دست می آید و به عنوان یک مواد مخدر شایع است، خاصیت مسکن قوی دارد که در صنعت داروسازی از این ماده بسیار استفاده می شود. اما تا به حال در هیچ مطالعه ای ثبت نشده است که روغن خشخاش نیز این خاصیت را داشته باشد. زیرا تریاک از لاتکس شیری مانند که با خراشیدن غلاف گل آن استخراج می شود، به دست می آید نه از هسته های خشخاش. به همین دلیل خواص ان کاملا متفاوت می باشد.

6- تقویت پوست و مو

روغن هسته خشخاش حاوی آنتی اکسیدان و بسیاری از اسیدهای چرب است که می تواند برای سلامت پوست و مو مفید باشد. این ترکیبات از ایجاد جوش در پوست جلوگیری می کنند، با عفونت های مختلف مبارزه می کند و به تقویت پوست سر کمک می کند. همچنین مواد معدنی روغن خشخاش مانند کلسیم، روی و منیزیم جریان خون را تحریک می کنند که این باعث می شود کلاژن و الاستین در مو و پوست تقویت شود.

7- تقویت استخوان ها

هسته های گل خشخاش دارای مقدار زیادی مواد معدنی از جمله آهن، مس، کلسیم و … می باشد که برای تقویت استخوان ها بسیار مؤثر است. همچنین می تواند از مبتلا شدن به پوکی استخوان جلوگیری کند و حتی در صورت ابتلا، آن را بهبود بخشد.

8- بهبود عملکرد مغز

بذرهای خشخاش حاوی مقادیر زیادی کلسیم، آهن و منیزیم هستند که برای تنظیم کار و فعالیت مغز و رشد سلول های عصبی و تولید انتقال دهنده های عصبی بسیار مفید می باشد. همچنین مس موجود در این روغن در شکل گیری و تولید گلبول های قرمز خون کمک می کند.

روغن خشخاش برای تقویت قلب

9- تقویت سلامت قلب

یکی از خواص روغن خشخاش این است که به حفظ سلامت قلب کمک می کند، زیرا حاوی مقدار زیادی اسید لینولئیک یا همان امگا6 است که می تواند به محافظت در برابر بیماری های قلبی کمک کند. همچنین اسید های چرب این روغن باعث تقویت رگ های خونی و محافظت در برابر لخته شدن خون می شود که این امر نیز به طور قابل توجهی خطر تصلب شرایین و سایر بیماری های قلبی را کاهش می دهد.

10- کمک به باروری زنان

بر اساس مطالعه اخیر ثابت شده است که شستشوی لوله های رحم زنان نابارور با روغن هسته خشخاش می تواند احتمال بارداری آنها را افزایش دهد. زیرا وقتی لوله های رحم خانمی مسدود شده باشد تخمک های بارور شده نمی توانند به داخل رحم انتقال پیدا کنند به همین دلیل فراید لقاح صورت نمیگیرد. مشخص شده است که روغن خشخاش می تواند انسداد لوله های رحمی را از بین ببرد و جایگزین مناسبی برای درمان های پر هزینه باشد.

مطالعه  روغن خشخاش برای لک صورت + 10 خواص آن

11- تقویت سلامت بینایی

با افزایش سن، چشمان ما به طور طبیعی شروع به نارسایی می کنند. اما برای جلوگیری از این اتفاق می توانیم کارهای خاصی را انجام دهیم. ترکیبات آنتی اکسیدانی و روی که یکی از راه های عالی برای محافظت از چشم است به مقدار قابل توجهی در روغن خشخاش یافت می شوند. این ترکیبات می توانند بروز دژنراسیون ماکولا را کاهش دهد و بینایی ما را قوی نگه دارد.

12- کنترل دیابت نوع 2

روغن بذر خشخاش سرشار از روی می باشد. محققان دریافته اند که رژیم غذایی حاوی روی، می تواند اثر محافظتی در دیابت داشته باشد.

13- تقویت سیستم عصبی

وقتی صحبت از عملکرد سیستم عصبی می شود، مواد معدنی در این مورد کمی ضروری محسوب می شوند. مقادیر بالای کلسیم موجود در روغن خشخاش، آن را به عنوان یک تقویت کننده اعصاب معروف کرده است و می تواند به جلوگیری از اختلالات عصبی کمک کند.

14- درمان اگزما

اسید لینولنیک موجود در روغن خشخاش برای درمان اگزما و کاهش التهاب مؤثر است. همچنین آنتی اکسیدان های این روغن می تواند به بهبود زخم ها سرعت بخشد، درد آن را تسکین دهد و از عفونت کردن آن جلوگیری کند.

15- مرطوب کننده پوست

آبرسانی به پوست تنها یکی از خواص روغن خشخاش می باشد. این روغن به سرعت جذب پوست نمی شود و برای تمام تیپ پوستی مناسب می باشد. مواد معدنی و اسیدهای چرب این روغن پوست را تغذیه کرده که این باعث آبرسانی و مرطوب شدن آن می شود. همچنین آنتی اکسیدان های روغن خشخاش می تواند از پوست در برابر هرگونه آلودگی محافظت کند که این در شاداب بودن پوست نقش بسزایی دارد.

16- تحریک رشد مو

روغن خشخاش منبع بزرگی از اسیدهای چرب اشباع نشده و مواد معدنی مانند کلسیم، روی و منیزیم است که همه این ها به داشتن موهای براق و سالم کمک می کنند. شما می توانید برای تقویت رشد موهایتان چند قطره از روغن خشخاش را با شیر و روغن زیتون مخلوط کنید و آن را به پوست سر بزنید.

17- نابودی شوره سر

با توجه به مواد معدنی موجود در روغن خشخاش از جمله روی، کلسیم، ویتامین E، اسید های چرب مانند اسید لینولئیک، اسید اولئیک و آنتی اکسیدان های این روغن باعث تقویت پوست سر شده و آن را از هرگونه آلودگی، خشکی و یا هر علت دیگری که موجب به وجود آمدن شوره سر می شود، محافظت می کند.

18- خواص روغن خشخاش برای دردهای مفصلی

خاصیت دیگر روغن خشخاش، کمک این روغن به تسکین یافتن دردهای مفصلی می باشد. سبک زندگی غلط، افراد بسیاری را با بیماری های مفصلی درگیر نموده است. یکی از بهترین روش های درمانی جهت این بیماری دردناک، استفاده از روغن گیاه خشخاش می باشد.

به طور کلی می توان از این روغن جهت تمامی بیماری هایی که به نوعی با استخوان درگیر هستند، استفاده نمود. آرتروز، آرتریت، مشکلات سیاتیک و درد نواحی کمر و زانو، مثال هایی از بیماری های مرتبط با استخوان می باشند. یکی از مواد معدنی موجود در ترکیبات روغن گیاه خشخاش، منگنز می باشد. وجود این ماده سبب شده است تا روغن مذکور برای بیماری های استخوانی خصوصا پوکی استخوان سودمند باشد.

19- درمان یبوست

یبوست یکی از نشانه های مهم ضعف دستگاه گوارش می باشد. علاوه بر آن خودش نیز نوعی بیماری است که بایستی در اسرع وقت درمان گردد. وقتی روده تنبل می گردد، این بیماری دردناک خودش را نشان می دهد. یکی از روش های درمان این بیماری استفاده از مواد غنی از فیبر است.

مطالعه  روغن خشخاش برای لک صورت + 10 خواص آن

در واقع فیبر کمک می نماید تا هضم بهتری اتفاق افتد. با هضم بهتر، یبوست نیز رفع می گردد. روغن خشخاش دارویی سرشار از فیبر می باشد. بنابراین یکی از روش های درمان یبوست کمک گرفتن از این روغن می باشد

عوارض روغن خشخاش

نحوه مصرف روغن خشخاش برای پوست

جهت استفاده از روغن خشخاش برای پوست مراحل زیر را دنبال کنید:

  1. پاکسازی پوست

پوست خود را به آرامی تمیز کنید تا از هر گونه آلودگی و آرایش پاک شود.

  1. استفاده به صورت موضعی

یک تا دو قطره روغن خشخاش را به صورت موضعی روی پوست صورت یا ناحیه مورد نظر بریزید.

  1. ماساژ

روغن خشخاش را به آرامی و با حرکات دایره ای ماساژ دهید تا بهتر جذب شود و اثر آن را بر روی پوست خود ببینید. ماساژ به تحریک خون رسانی و جذب سریع تر روغن توسط پوست کمک می‌کند.

نکته مهم: هر نوع پوست ممکن است به طرز متفاوتی به محصولات و روش های مراقبت از پوست پاسخ دهد. در صورت داشتن هر گونه حساسیت یا مشکل پوستی بهتر است از نظر یک متخصص پوست مشاوره بگیرید.

بهترین زمان استفاده از روغن خشخاش

بهتر است روغن خشخاش را در زمان‌هایی مانند شب قبل از خواب استفاده کنید زیرا در این زمان پوست بیشترین زمان را برای بازسازی و بهبود خود دارد.

 

عوارض جانبی روغن خشخاش

  • طبق معمول مصرف از روغن خشخاش در حد اعتدال مانند بسیاری از روغن های گیاهی دیگر بی خطر می باشد اما با این حال باید احتیاط کرد. زیرا بعضی از افراد ممکن است به طور کلی به گیاه و دانه خشخاش حساسیت داشته باشند که در این صورت به روغن آن نیز قطعا آلرژی خواهد داشت.
  • توصیه می کنیم قبل استفاده به مقدار زیاد از این روغن ابتدا دو قطره از آن را به ناحیه از پوست که در معرض دید نباشد، استعمال کنید و اگر بعد از گذشت یک ساعت هیچ واکنشی مانند قرمزی، سوزش، خارش، کهیر و … مشاهده نکردید، می توانید به مصرف خود ادامه دهید اما در غیر این صورت جدا از مصرف آن پرهیز کنید.
  • همچنین در صورت حساسیت شدید به این روغن ممکن است دچار آنافیلاکسی شوید از جمله علائم آن می توان به لرزیدن، تورم گلو یا صورت، افت فشار خون، مشکلات تنفسی و سیستم گوارشی اشاره کرد.
  • مصرف این روغن برای خانم های باردار، شیرده و کودکان زیر 5 سال ممنوع می باشد.
  • افرادی که بیماری خاص دارند و دارو مصرف می کنند، قبل از استفاده از این روغن حتما با پزشک خود مشورت کنند.
  • توجه داشته باشید که موقع استفاده از این روغن در اطراف چشم، به داخل آن نفوذ نکند، زیرا عواقب پر خطری به همراه دارد.

برای خرید روغن خشخاش اصل میتوانید از طریق فروشگاه آنلاین بکرینا اقدام کرده و یا با شماره های ما تماس بگیرد.

خرید روغن خشخاش

آیا تا به حال از روغن خشخاش استفاده کرده اید؟ چه تجربه ای در زمینه خواص روغن خشخاش دارید؟ لطفا نظرات و پیشنهاد های خود را با کاربران بکرینا درمیان بگذارید.

منبع: webteb

4.5/5 - (4 امتیاز)

2 دیدگاه برای “روغن خشخاش چیست؟ 19 خواص تاثیرگذار آن

  1. ولی الله خواجه تراب گفته:

    روغن بسیار موثردرتسکین دردهاوبهبودی مفاصل است.عالی برای همه چیزمناسبه

  2. مریم گفته:

    برای درمان پسوریازیس به همراه روغن آرگان استفاده کردم که خیلی موثر بوده و پوست آن ناحیه را به خوبی ترمیم کرو.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *