روغن لیمو را از پوست خوش عطر لیمو با استفاده از یک روش پرس سرد استخراج می کنند. برخی از خواص روغن لیمو با آب آن مشابه می باشد. از فواید روغن لیمو می توان به رفع التهابات، تسکین عفونت بدن، دفع سموم و پاکسازی بدن از آن اشاره کرد. همچنین به درمان برخی از اختلالات پوست و مو نیز کمک می کند. در ادامه مهم ترین خواص روغن لیمو در این مقاله از بکرینا مورد بحث قرار خواهد گرفت.
روغن لیمو چیست؟
روغن لیمو قسمت معطر میوه لیمو است و در پوست آن ذخیره می شود و فواید زیادی را برای سلامتی فراهم می کند. از روغن لیمو معمولاً برای رفع استرس، مقابله با خستگی، بی خوابی و برخی مشکلات دیگر مانند: آکنه، افسردگی و واریس استفاده می کنند. علاوه بر این، سیستم ایمنی بدن را قوی می کند، درد را تسکین می دهد و باعث کاهش وزن نیز می شود. اغلب این روغن را با روغن های دیگری مانند: روغن بادام شیرین یا روغن آووکادو رقیق می کنند.
شما می توانید یک یا دو قطره از این روغن را بر روی پوست خود استعمال کنید یا آن را به آب وان حمام خود اضافه کنید اما لازم به ذکر است که روغن لیمو خالص نباید مستقیماً روی پوست قرار گیرد یا در مقادیر بیشتر از حد توصیه شده استفاده شود، زیرا پوست می تواند چربی موجود در آن را جذب کند که این برای پوست مضر می باشد.
مصریان باستان، هندی ها و رومی ها از لیمو در درمان بیماری های عفونی استفاده می کردند، زیرا این میوه منبع عالی ویتامین C یا اسید اسکوربیک می باشد که یک آنتی اکسیدان قوی است و لیمو به دلیل داشتن مقدار زیادی از آن یکی از پرمصرف ترین میوه های گرمسیری در جهان محسوب می شود. ویتامین C نه تنها در میوه لیمو بلکه در روغن لیمو نیز موجود است که دارای فواید زیادی برای سلامتی می باشد.
خواص روغن لیمو برای سلامتی
1- حالت تهوع را برطرف می کند
روغن لیمو راهی برای درمان حالت تهوع است به خصوص برای خانم های باردار که صبح ها این حالت را تجربه می کنند. مخلوط کردن چند قطره روغن لیمو در یک لیوان آب می تواند یک روش ساده و موثر برای از بین بردن حالت تهوع باشد. اگرچه ترکیبات معطر به تنهایی اغلب برای تسکین معده کافی هستند. شما می توانید با استنشاق این روغن به راحتی حالت تهوع خود را تسکین دهید.
2- هضم را بهبود می بخشد
این روغن به عنوان یک آرامبخش برای مشکلات گوارشی مانند ورم معده و یبوست عمل می کند. در یک مطالعه حیوانی که در سال 2009 در مجلات شیمیایی و بیولوژیکی منتشر شد، به موش ها روغن لیمو داده شد که در آن متوجه شدند علائم ورم معده را کاهش می دهد و با کاهش فرسایش مخاط معده (گاستریت) یک عامل محافظتی برای معده است. از طرف دیگر، محققان مطالعه ای 10 روزه بر روی تأثیر روغن لیمو، رزماری و نعناع برای درمان یبوست در افراد مسن انجام دادند. افرادی که طی این 10 روز از این روغن استفاده کرده بودند نسبت به گروه های دیگر زودتر درمان شدند.
3- پوست را تغذیه می کند
یکی دیگر از فواید روغن لیمو این است که حاوی ترکیبات ضد میکروبی است که می تواند در درمان برخی بیماری های پوستی نقش داشته باشد. طبق یک بررسی علمی، اثبات شده که روغن لیمو در درمان برخی از مشکلات پوستی مانند جوش، زخم، سلولیت، رزاسه و عفونت بسیار مؤثر می باشد. از طرف دیگر، ویروس های پوستی مانند زگیل را بهبود می بخشد، به مرطوب سازی و درمان پوست آسیب دیده کمک می کند. لازم به ذکر است که فعالیت آنتی اکسیدانی قوی در این روغن وجود دارد که دارای اثر ضد پیری نیز می باشد، در نتیجه آسیب سلول های پوست و مشکلات ناشی از رادیکال های آزاد کاهش می یابد.
4- به کاهش وزن کمک می کند
روغن لیمو حاوی ماده ای به نام لیمونن می باشد که از متابولیسم پشتیبانی کرده که این باعث کاهش وزن می شود. مکمل های پلی فنولی موجود در روغن لیمو باعث می شود افزایش وزن را به حداقل برساند، قند خون بالا را کنترل کند و چربی خون را کاهش دهد. همچنین بر اساس مطالعه 2003 که در زیست شناسی و پزشکی منتشر شد، استنشاق رایحه روغن لیمو فعالیت سیستم عصبی را تغییر می دهد.
5- سلامت دهان و دندان را ارتقا می دهد
این روغن خاصیت ضد باکتری و ضد قارچی دارد، بنابراین یک درمان طبیعی برای بسیاری از مشکلات دهان مانند برفک و یا بد بو بودن دهان است. از مهمترین مزایای روغن لیمو نقش آن در سفید شدن دندان ها و کاهش پوسیدگی آن می باشد. همچنین تحقیقات نشان داده اند که روغن لیمو برای درمان زخم های دهانی که در بیماران مبتلا به ایدز ظاهر می شوند نیز مناسب می باشد. اگر چه اگر تکه مرکبات بر روی دندان بماند به دلیل اسیدی بودن آن دندان را پوسیده می کند اما این امر برای روغن لیمو صدق نمی کند.
6- مناسب برای غدد لنفاوی
روغن لیمو خاصیت آنتی اکسیدانی، ضد باکتریایی و ضد التهابی دارد که این باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و مبارزه با بیماری های تنفسی و آلرژی ها می شود. از طرف دیگر، این روغن باعث بهبود عملکرد سیستم لنفاوی می شود یعنی می تواند تورم در غدد لنفاوی و تجمع مایعاتی را که باعث حملات سرفه می شوند را کاهش دهد. روغن لیمو یک وسیله دفاعی برای بدن در برابر عوامل بیماری زا است.
همچنین می تواند باعث سم زدایی از طریق کبد و خون شود. طبق مطالعه ای که در آن موش ها به مدت 6 ماه با این روغن تحت درمان قرار گرفته بودند، محققان متوجه شدند این روغن، علاوه بر حفظ یکپارچگی ساختاری و عملکردی اندام ها، از استرس اکسیداتیو نیز جلوگیری می کند. توجه داشته باشید که ترکیب روغن لیمو با عصاره زنجبیل بیشترین اثر آنتی اکسیدانی را در کبد و مغز این موش ها داشته است.
7- دارای خواص ضد میکروبی می باشد
از جمله مزایای روغن لیمو این است که این ماده حاوی دو ترکیب به نام های بتاپنین و لیمونن است که خاصیت ضد میکروبی آن را تقویت می کند. این ترکیبات همان چیزی است که استفاده از آن به پاکسازی عوامل بیماری زا مانند باکتری ها و قارچ ها کمک می کنند. همچنین در مطالعه ای اشاره شد که به محافظت از مواد غذایی در برابر آلودگی و باکتری ها مانند سالمونلا، اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس نیز کمک می کند.
8- دارای خواص ضد توموری است
آزمایشاتی که بر روی حیوانات انجام شد نشان داد، ترکیب لیمونن در روغن لیمو دارای اثرات ضد توموری و شیمی درمانی است. در نتیجه مصرف روغن لیمو به صورت خوراکی از پیشرفت سرطان پستان جلوگیری می کند و آن را بهبود می بخشد اما تحقیقات بیشتری برای تأیید موثر بودن آن لازم است.
9- مناسب برای مو
روغن لیمو به تحریک رشد مو و افزایش تراکم آن کمک می کند و باعث سلامتی و براق شدن مو می شود. برای از بین بردن شوره سر می توانید این روغن را به مدت یک ساعت روی مو نگه دارید و سپس آن را با آب و شامپو بشویید. همچنین می توانید با چند قطره لیمو مخلوط کنید و از آن استفاده کنید.
10- مفید برای پوست
با مخلوط کردن یک قاشق روغن لیمو با یک قاشق غذاخوری روغن زیتون به پاکسازی عمیق پوست، از بین رفتن منافذ باز پوست، محافظت از آن در برابر میکروب ها، روشن شدن پوست و از بین بردن لکه های تیره کمک می کند. شما می توانید با ماساژ دادن پوست خود با این روغن به مدت 10 دقیقه از فواید آن بهره ببرید.
11- تقویت سلامت روان
روغن لیمو به آرامش سیستم عصبی، بهبود خلق و خو، از بین بردن احساس تنش، اضطراب و استرس کمک می کند. همچنین باعث افزایش احساس آرامش و پیشگیری از افسردگی می شود و از جمله مزایای آن نیز این است که به شما کمک می کند، یک خواب آرام و راحت داشته باشید.
عوارض جانبی روغن لیمو
- بهتر است قبل مصرف از روغن لیمو، 2 قطره از آن را به نقطه ای مشخص از پوست که در معرض دید نباشد استعمال کنید و با گذشت 20 ساعت اگر واکنشی مانند سوزش، خارش، قرمزی و یا هر گونه التهاب دیگر ظاهر نشد، به مصرف خود ادامه دهید. در غیر این صورت از مصرف آن جدا خودداری کنید.
- برای استفاده از روغن لیمو به طور مستقیم روی پوست باید آن را با روغن حامل مانند: روغن نارگیل، روغن زیتون و روغن جوجوبا ترکیب کرد.
- بسیاری از مطالعات و تحقیقات ثابت کرده اند که این روغن حساسیت پوست را نسبت به آفتاب افزایش می دهد و ممکن است منجر به سوختگی پوست یا تیرگی آن شود. در نتیجه بهتر است بعد استفاده از این روغن تا وقتی که آن را از روی صورت پاک نکرده اید در معرض آفتاب یا نور مستقیم خورشید قرار نگیرید.
- توصیه می کنیم خانم های باردار و کودکان قبل استفاده از روغن لیمو، حتما با پزشک مشورت کنند.
تهیه روغن لیمو
برای خرید روغن لیمو میتوانید به فروشگاه آنلاین بکرینا مراجعه کرده و سفارش خود را ثبت نمایید.
آیا شما تجربه ای در زمینه روغن لیمو دارید؟ لطفا نظرات و پیشنهادهای خود را با کاربران بکرینا در میان بگذارید.
منبع: mawdoo3