روغن کبد کوسه چیست؟ 7 خاصیت روغن کوسه

روغن کبد کوسه (روغن کوسه یا جگر کوسه) از کبد انواع کوسه ها گرفته می شود. این روغن برای تهیه بسیاری از داروها مانند داروهای انواع سرطان ها، داروهای سرماخوردگی، انواع آنفولانزا و داروهای تقویت کننده سیستم ایمنی بدن و… کاربرد دارد. در ادامه خواص روغن کوسه و مضرات احتمالی آن را بررسی خواهیم کرد.

همچنین از روغن کوسه برای تهیه داروهای مخصوص افزایش تعداد گلبول های سفید که برای مبارزه با عفونت ها بسیار ضروری هستند، برای افرادی که در طول درمان و مصرف داروهای ضدسرطان (شیمی درمانی) گلبول های سفید آن ها از بین می روند، استفاده می شود.

روغن کبد کوسه

روغن کبد کوسه حاوی مواد شیمیایی و ویتامین هایی می باشد که ممکن است در برابر سرطان یا عوارض جانبی مرتبط با بیماری و درمان سرطان موثر و مفید باشد. با این حال، اطلاعات بالینی محدودی در این زمینه در دسترس است.

تاریخچه روغن کبد کوسه

سال های سال روغن کبد کوسه به عنوان محصولی کمکی و درمانی برای ساکنین سوئد و سواحل نروژ مورد استفاده قرار می گرفت. از جمله کاربردهای آن برای درمان زخم ها و به عنوان ترکیبی برای کمک به درمان سریع تر مشکلات و بیماری های دستگاه تنفسی و حفظ سلامت دستگاه گوارشی مورد استفاده قرار گرفت.

در سال 1950 پزشک جوانی در سوئد دریافت که روغن جگر کوسه مانند عصاره های مغز استخوان بازیابی گلبول های سفید خون را تسریع می بخشد. این جریان به دلیل وجود ماده ای فعال به نام آلکیل گلیسرول است که در عصاره مغز استخوان و ترکیب روغن کبد کوسه است.

خواص روغن کبد کوسه برای سلامتی

روغن کبد کوسه دارای مقادیر زیادی از ویتامین A است، همچنین دارای اسکوالن، آلکی گلیسرول، اسکوالامین، اسیدهای چرب مانند DHA، امگا 3 و EPA است. این روغن سیستم ایمنی بدن را تحریک و تقویت می کند. برخی از خواص روغن کوسه مانند:

1- تسکین دهنده درد

این روغن یک منبع عالی از اسکوالن و تریترپن است که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن، تسکین درد آرتروز و جلوگیری از عفونت ها می شود. در مقایسه با روغن پالم، روغن زیتون، روغن جوانه گندم و روغن سبوس برنج مقادیر زیادی اسکوالن دارد که به کاهش بیشتر و سریع تر درد کمک می کند. سطح قند خون و فشار خون را کاهش می دهد و برای دیابت و فشار خون بسیار مفید است.

2- پیشگیری از ابتلا به سرطان

روغن کبد کوسه با جلوگیری از پیش روی و خون رسانی به سلول های تومور سرطانی از ابتلا به سرطان هایی مانند سرطان ریه، سینه، پوست و مغز پیشگیری می کند. به دلیل وجود مقادیر بالایی از اسکوآلامین و الکی گلیسرول در این روغن، مصرف آن موجب تقویت سیستم ایمنی بدن و همچنین جلوگیری از آپوپتوز سلولی (از بین رفتن و مرگ سلول ها) را در پی دارد.

3- پیشگیری و درمان سرماخوردگی

مصرف روغن جگر کوسه برای افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند و همچنین برای درمان عفونت ها و بیماری هایی مانند آنفولانزا و سرماخوردگی بسیار مفید و موثر است.

همان طور که گفته شد اسکوآلامین موجود در روغن کوسه موجب تقویت سیستم ایمنی بدن و تشکیل آنتی بادی هایی می شود که به مقابله با بیماری ها کمک می کنند. محافظی قوی در برابر عفونت های قارچی و باکتریایی است و هم چنین مشکلات تنفسی، تورم غدد لنفاوی و تحریک مجاری گوارشی را تسکین می دهد.

خاصیت آنتی اکسیدانی روغن کبد کوسه

4- خواص آنتی اکسیدانی

روغن جگر کوسه دارای خواص آنتی اکسیدانی مفید و موثر است که باعث می شود فرد جوان و شاداب به نظر برسد، در نتیجه این روغن مکمل زیبایی شناخته می شود.

خاصیت جوان کنندگی و زیبایی بسیار قوی دارد. آسیب رادیکال های آزاد را بر روی پوست کاهش می دهد و رنگ پوست را متعادل می سازد. به دلیل محتوای بالای اسیدهای چرب امگا 3 در ترکیب روغن کبد کوسه، در تهیه لوازم آرایشی استفاده می شود.

5- کمک به خواب آرام و راحت

از دیگر خواص روغن کبد کوسه ایجاد حس آرامش و آسودگی است که در نتیجه به خواب راحت و سالم کمک می کند. داشتن خواب کافی و راحت برای سلامت جسمی و روحی بسیار مفید است. مصرف روغن کبد کوسه به شما کمک می کند تا به خواب کافی و راحت دست پیدا کنید.

6- تسکین و درمان دردها و ناراحتی ها

همان طور که پیش تر هم ذکر شد، روغن کبد کوسه منبع عالی اسکوالن و تری ترپن است که باعث تقویت سیستم ایمنی، تسکین درد آرتریت و جلوگیری از عفونت می شود.

در مقایسه با روغن های دیگر مانند روغن پالم، روغن زیتون، روغن جوانه گندم و روغن سبوس برنج، روغن کبد کوسه دارای محتوای اسکوالن بالایی است، به همین خاطر میزان بسیاری از درد ها و ناراحتی ها را کاهش می دهد.

سطح قند خون و فشار خون را کاهش می دهد و برای کنترل دیابت و فشار خون بسیار مفید است.

7- خواص روغن کوسه برای لب

از این روغن در تهیه بالم های لب استفاده می شود که باعث جلوگیری از ترک خوردن لب ها و نرمی و مرطوب شدن آن ها می شود. استفاده مقداری کمی از روغن بر روی تبخال یا زخم های روی لب ها موجب تسکین و درمان آن ها می شود.

همچنین استعمال روغن کبد کوسه باعث تسکین زخم های شانکر (زخم هایی که بعد از در معرض قرار گرفتن با باکتری ترپونما پالیدوم بر روی زبان یا در دهان ظاهر می‌شود) و درمان آن ها می شوند.

مقدار و نحوه مصرف روغن کبد کوسه

اطلاعات و تحقیقات کمی در مورد دوز مناسب این روغن یا مدت زمان مصرف مکمل های آن وجود دارد. گفته می شود که میزان مناسب مصرف روغن کبد کوسه ممکن است بسته به نیاز بدنی افراد و شرایط موجود در طول زمان ها متفاوت باشد.

با این حال، مطالعاتی نشان می دهد که مصرف 500 میلی گرم از این روغن دو بار در روز قبل از عمل جراحی ممکن است باعث بهبود سیستم ایمنی و بهبود زخم و جراحات بعد از جراحی شود.

به خاطر داشته باشید که اثرات نامطلوب مصرف روغن کبد کوسه بر سطح کلسترول خون، در میزان مصرف بالاتر از حدود 15 گرم در روز گزارش شده است. در صورت مصرف بیشتر از این میزان شاهد تاثیرات منفی آن خواهید بود.

در حالی که برخی تولید کنندگان توصیه می کنند مکمل های روغن کبد کوسه خود را به همراه غذا برای بهبود جذب مصرف کنید، هیچ مدرک علمی برای اثبات این ادعا تاکنون وجود ندارد.

بنابراین، بهتر است که دستورالعمل های ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود را در مورد میزان مناسب مصرف این روغن، و مدت زمان مصرف آن را از مشاور های تغذیه یا پزشک مربوطه دریافت کنید.

مضرات روغن کبد کوسه

مضرات روغن کبد کوسه

علی رغم فوابد ذکر شده در خصوص مصرف روغن کوسه برای سلامتی و زیبایی، برخی مطالعات نشان می‌دهند که مصرف بیش از حد روغن کبد کوسه به میزان ۱۵ گرم در روز (یا بیشتر) ممکن است سطح کلسترول خون را بیشتر کرده و سطح کلسترول مفید خون (HDL) را کاهش دهد.

این تاثیرات ناشی از مصرف این روغن روی سطح کلسترول خون برای سلامتی شما مضر است و ممکن است اثر ضد آترواسکلروتیک روغن کبد کوسه، مانع از مقاومت بدن در برابر تجمع پلاک در شریان ها می شود.

تحقیقات انجام شده بر حیوانات نشان داده است که مصرف خوراکی روغن کبد کوسه در دوران بارداری و شیردهی باعث افزایش تعداد گلبول‌های سفید خون در فرزندان و آغوز شیر مادر می‌شود که نشان دهنده بهبود بالقوه در سیستم ایمنی فرزندان است. با این حال، هیچ مدرک علمی در مورد تأثیر دقیق آن در افراد باردار و شیرده وجود ندارد، بنابراین باید از مصرف آن تا حد امکان اجتناب شود.

روغن کبد کوسه به دلیل محتوای بالای PUFA امگا 3، بسیار مستعد اکسیداسیون است، به این معنی که ممکن است به راحتی و سرعت فاسد شود. مکمل های اکسید شده امگا 3 ممکن است کارایی خود را از دست بدهند و منجر به تاثیرات مضر بر سلامتی شوند.

برخی از عواملی که ممکن است باعث شود روغن کبد کوسه شما تازگی خود را از دست بدهد مانند قرار گرفتن در معرض نور، گرما و اکسیژن است. بنابراین، برخی از افراد توصیه می کنند آن را در یک مکان تاریک یا حتی در یخچال نگهداری کنید.

اکثر روغن های دارای امگا 3 حدود 3 ماه پس از مصرف بی خطر هستند. با این وجود، ممکن است پس از 1 ماه، حتی زمانی که نیز در تاریکی در دمای 39 درجه فارنهایت (4 درجه سانتیگراد) نگهداری می شوند، فاسد شوند. بنابراین، مطمئن شوید که دستورالعمل‌ های ذخیره و نحوه نگهداری روغن کبد کوسه خود را به درستی دنبال کنید.

علاوه بر این، مطالعات و تحقیقات قدیمی‌تر بر روی انسان و حیوان نشان می‌دهد که اسکوالن موجود در این روغن ممکن است منجر به ذات‌الریه شود.

طبق نتایج تحقیقات انجام شده بر این روغن، اثرات نامطلوب احتمالی آن در افراد مبتلا به بیماری قلبی و کسانی که داروهای کاهش دهنده فشار خون و رقیق کننده خون مصرف می کنند، به نسبت افراد عادی بیشتر است. ممکن است به طور کلی برای اکثر افراد بی خطر باشد.

روغن کبد کوسه قرن هاست که برای تقویت سیستم ایمنی بدن استفاده می شود.

آیا تاکنون تجربه استفاده یا مصرف این روغن را داشته اید؟ لطفا نظرات و تجربیات خود را در خصوص این روغن با کاربران بکرینا درمیان بگذارید.

منابع:

Health properties of shark oil

Multiple Beneficial Health Effects of Natural Alkylglycerols from Shark Liver Oil

Omega-3 Fatty Acids

 

 

 

4.5/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *