مضرات روغن اسطوخودوس موضوعی است که اطلاع داشتن درباره آن به اندازه فواید این روغن ضروری می باشد. روغن اسطوخودوس از جمله روغن های مورد علاقه بانوان است که در کنار عطر و رایحه خوش، دارای فواید بسیاری برای آرامش و دفع استرس بوده و در کنار تمام این ها برای جوانسازی پوست بدن و صورت نیز کاربرد دارد.
اسانس یا همان روغن ضروری اسطوخودوس از گیاه اسطوخودوس یا لاوندر تقطیر می شود. روغن ضروری اسطوخودوس از جمله اسانس های معروف در رایحه درمانی است که باعث درمان بسیاری از مشکلات روحی و جسمی خواهد شد. مشکلاتی مانند:
- اضطراب و استرس
- افسردگی
- بی خوابی شبانه
- عفونت های قارچی
- آلرژی
- اگزما
- حالت تهوع
- درد قاعدگی
بنابراین، در زمینه پزشکی تایید شده است که این روغن موثر و مفید می باشد اما همچنان به شما توصیه می کنیم مضرات روغن اسطوخودوس را بصورت کامل مطالعه و بررسی کنید.
توجه: تهیه اسانس یا روغن ضروری در ایران کار بسیار سختی بوده و هزینه ی بالایی دارد. روغن های اسطوخودوس موجود در بازار به روش بنماری تهیه شده که تمامی خواص اسانس اسطوخودوس را داراست اما برای استفاده در دیفیوزر های خانگی کاربردی نیست.
فواید روغن اسطوخودوس برای مو
پیش از پرداختن به مضرات روغن اسطوخودوس بهتر است بدانیم؛ از مزایای روغن اسطوخودوس برای مو می توان به درمان ریزش مو و تسریع رشد مو اشاره کرد زیرا روغن اسطوخودوس دارای فوایدی است که رشد سلولی را تقویت کرده و باعث کاهش استرس می شود.
درمان علائم آلوپسی آره آتا نیز یکی از مهمترین فواید اسطوخودوس برای موها است، زیرا استفاده از روغن اسطوخودوس در مناطق بدون مو بدن، سرعت رشد مو را پس از 6 ماه استفاده تا 44 درصد افزایش می دهد.
از مزایای اسطوخودوس برای مو نیز می توان به افزایش تعداد فولیکول های مو اشاره کرد. شایان ذکر است روغن اسطوخودوس دارای خاصیت ضد میکروبی و ضد باکتریایی است که می تواند سلامت پوست سر را بهبود بخشد.
جهت استفاده از اسانس اسطوخودوس برای مو، چند قطره از آن را با 3 قاشق غذاخوری روغن حامل مانند روغن زیتون یا روغن نارگیل ذوب شده مخلوط کنید، سپس مستقیماً به پوست سر بمالید، اما در صورتی که روغن بنماری شده اسطوخودوس را تهیه کرده اید کافی ست مقداری از آن را روی پوست سر خود ماساژ دهید.
بگذارید روغن حداقل به مدت 10 دقیقه روی پوست بماند و پس از آن طبق روال معمول سر را با شامپوی روزانه بشویید. برای دریافت نتیجه بهتر این کار را می توان چندین بار در هفته انجام داد.
مضرات روغن اسطوخودوس
اصلی ترین عوارض جانبی روغن اسطوخودوس عبارتند از احتمال:
1- ایجاد حساسیت
از بارز ترین مضرات روغن اسطوخودوس برای مو، تحریک یا حساسیت پوستی برای پوست کف سر است و این امر به ویژه در هنگام استفاده مستقیم از اسانس اسطوخودوس روی پوست سر رایج است، بنابراین همیشه در نظر داشته باشید که از روغن حامل برای رقیق کردن آن قبل از استفاده روی پوست یا مو استفاده کنید.
احتمال بروز حساسیت در استفاده از روغن بنماری شده اسطوخودوس خیلی خیلی کمتر است.
2- ژنیکوماستی
ژنیکوماستی یا بزرگ شدن بافت سینه در آقایان زمانی بوجود می آید که تعادل هورمون ها در بدن به هم خورده و سطح تستوسترون در مقایسه با استروژن کاهش پیدا می کند. استفاده مکرر آقایان از روغن اسطوخودوس ممکن است منجر به پیش علائم ژنیکوماستی شود.
3- دوران بارداری و شیردهی
مطالعات کافی مبنی بر بی خطر بودن استفاده از اسانس اسطوخودوس برای زنان باردار و شیرده وجود ندارد و قبل از استفاده از آن باید با پزشک مشورت کرد.
4- عمل جراحی
پزشکان توصیه می کنند دو هفته قبل از هر عمل جراحی استفاده از روغن اسطوخودوس را متوقف کنید، زیرا اعتقاد بر این است که سیستم عصبی مرکزی را تحت تاثیر قرار می دهد.
سخن پایانی
لطفا قبل از استفاده این روغن علاوه بر در نظر گرفتن مضرات روغن اسطوخودوس به موارد زیر نیز توجه داشته باید:
- تهیه روغن اسطوخودوس از منبع نامعتبر ممنوع است؛ خلوص و منبع روغن اسطوخودوس باید تایید شود.
- اسانس اسطوخودوس هنگام مصرف خوراکی سمی است و باید در صورت نیاز به شکل چای اسطوخودوس یا به عنوان مکمل مصرف شود.
- روغن اسطوخودوس جایگزین درمان هیچ یک از اختلالات روان شناختی نیست، اما به عنوان مکمل داروهای ضد افسردگی استفاده می شود.
- برخی از افراد ممکن است در هنگام استفاده از روغن اسطوخودوس به صورت قرص هایی از مکمل های تغذیه ای به آن حساسیت پیدا کنند و فرد دچار حالت تهوع، استفراغ و درد شود و این نیاز به بررسی فوری پزشک دارد.
- همچنین باید به احتمال تداخل اسطوخودوس با داروهای زیر توجه کنید:
- داروهایی که باعث خواب آلودگی می شوند مانند بنزودیازپین ها، باربیتورات ها و زولپیدم.
- داروهای کاهش دهنده فشار خون: مانند کاپتوپریل و انالاپریل.