روغن بادام؛ از خواص تا مضرات مصرف آن

روغن بادام دارای خواص بسیاری برای سلامتی است. این روغن با داشتن اسیدهای چرب امگا 3 می تواند در حفظ سطح کلسترول سالم و بهبود حافظه کمک کند. این امر می تواند به کاهش خطر ابتلا به بیماری هایی مانند سرطان و بیماری های قلبی نیز کمک کند. روغن بادام سرشار از ویتامین E است و منبع عالی منیزیم، فسفر و مس است. در این مقاله از بکرینا بیشتر، با این روغن و خاصیت آن آشنا می شوید. پس تا آخر مقاله با ما همراه باشید.

روغن بادام چیست؟

روغن بادام چیست؟

بادام (Prunus dulcis)  در آب و هوای گرم و در طیف گسترده ای از محیط ها در سراسر جنوب غربی آسیا و خاورمیانه رشد می کند. یک تصور غلط رایج وجود دارد که روغن بادام حاوی مقادیر بالقوه خطرناکی سیانید است. اما باید بدانید بادام شیرین بی خطر است ولی بادام تلخ تقریباً 50 برابر بیشتر از همان مقدار بادام شیرین سیانید تولید می کند. بادام وحشی و تلخ حاوی ترکیبی به نام گلیکوزید سیانوژنیک یا آمیگدالین است که می تواند سم تولید کند.

همانطور در بالا گفته شد این روغن سرشار از ویتامین E است و منبع عالی منیزیم، فسفر و مس است. به دلیل دارا بودن این ترکیبات، روغن بادام به عنوان آنتی اکسیدان که با رادیکال های آزاد مبارزه می کند شناخته شده است. همچنین این امر باعث شده ضد التهاب باشد و سیستم ایمنی بدن را تقویت کند. این روغن با داشتن اسیدهای چرب امگا 3 ممکن است به شما در حفظ سطح کلسترول سالم و بهبود حافظه کمک کند. همچنین دارای ویتامین های گروه B مانند B2 (ریبوفلاوین)، ویتامین B3 (نیاسین) و ویتامین B9 (فولات) نیز می باشد. بادام همچنین دارای چربی زیاد است اما بیشتر این ها چربی اشباع نشده است.

اسیدهای چرب موجود در روغن خالص بادام عمدتا اسید اولئیک و اسید لینولئیک هستند اگرچه انواع دیگر اسیدهای چرب نیز وجود دارد. این 2 اسید چرب مهم ترین مؤلفه فواید سلامتی بالقوه این روغن هستند. 2 نوع روغن بادام وجود دارد: اولین روغن بادام شیرین و دومی روغن بادام تلخ. همانطور که از نام آن ها پیداست، این دو روغن از دو نوع مختلف بادام استخراج می شوند و دارای کاربردهای مختلفی هستند.

خواص روغن بادام

استفاده از روغن بادام فواید بسیاری دارد. همچنین از این روغن برای زیبایی نیز استفاده می شود. در ذیل به برخی از این فواید اشاره کرده ایم.

1. افزایش سلامت قلب

قلب شما برای پخش اکسیژن و مواد مغذی در بدن از طریق جریان خون بسیار سخت کار می کند. وضعیت قلب شما به طور مستقیم بر عملکرد بدن شما تأثیر می گذارد و همین امر باعث می شود سلامت قلب به عنوان موضوعی پر مخاطره درآید. خوشبختانه مصرف روغن بادام برای افزایش سلامت قلب مفید است. عامل اصلی این ویژگی چربی های اشباع نشده موجود در این روغن است. برخی از انواع چربی ها مانند چربی اشباع و ترانس بر سلامت کلی شما تأثیر منفی می گذارند.

با این حال، چربی اشباع نشده یک چربی مناسب محسوب می شود که در مقادیر متوسط ​​بر سلامتی شما تأثیر مثبت می گذارد. اکثر چربی های موجود در روغن بادام چربی اشباع نشده هستند، به این معنی که برای سلامت قلب، بهتر از سایر روغن ها برای پخت و پز است. در حقیقت 1 قاشق غذاخوری روغن بادام 10 گرم چربی اشباع نشده را فراهم می کند. مطالعات نشان داده اند که در یک رژیم غذایی سالم، جایگزین کردن کربوهیدرات ها با چربی های اشباع نشده می تواند فشار خون را کاهش دهد.

همچنین سطح چربی ها را بهبود می بخشد و خطر ابتلا به مشکلات قلبی عروقی را کاهش دهد. چربی های اشباع نشده نیز می توانند  کلسترول LDL (مضر) را کاهش داده و کلسترول HDL (خوب) را افزایش دهند. این مزایای روغن بادام در ایجاد سلامت قلب نقش بسیاری دارد.

2. منبع خوب ویتامین E

بدن شما برای انجام کارهای روزانه به انواع ویتامین ها و مواد معدنی نیاز دارد. از جمله ویتامین E که به گروهی از ترکیبات محلول در چربی با خاصیت آنتی اکسیدانی اشاره دارد. این ویتامین به عنوان یک آنتی اکسیدان، با مبارزه کردن در برابر رادیکال های آزاد به محافظت از سلول های شما در سطح مولکولی کمک می کند. مولکول های رادیکال آزاد باعث آسیب به سلول ها می شوند و ممکن است در بیماری های قلبی عروقی و سرطان نقش داشته باشند.

آنتی اکسیدان ها باعث متوقف کردن آسیب رادیکال های آزاد می شود که این امر ممکن است به جلوگیری یا به تأخیر انداختن بیماری های مزمن کمک کند. علاوه بر این آنتی اکسیدان ها مانند ویتامین E، عملکرد سیستم ایمنی را پشتیبانی می کنند. ویتامین E برای کمک به عملکرد خوب بدن ضروری است و روغن بادام راهی عالی برای افزودن آن به رژیم غذایی شماست.

در واقع، فقط مصرف روزانه یک قاشق غذاخوری از روغن بادام حاوی 27 درصد ویتامین E می باشد. در این صورت هنگامی که در پخت و پز خود از این روغن استفاده می کنید، می توانید با محافظت و تغذیه بدن به قدرتمند کردن آن کمک کنید.

3. مناسب برای کاهش و حفظ وزن

همانطور که می دانید رژیم غذایی با چربی های ناسالم با افزایش وزن مرتبط است و با چربی های سالم اثر متضاد دارند. یک مطالعه نشان داد که یک رژیم غذایی حاوی چربی های اشباع نشده در کاهش وزن موثر است. چربی های اشباع نشده مانند چربی های موجود در روغن بادام از چندین عملکرد مهم پشتیبانی می کنند از جمله:

  • تأمین انرژی بدن شما را فراهم می کند.
  • موجب ساخت دیوارهای سلولی می شود.
  • به بدن کمک می کند تا ویتامین های A ،D ،E و K را جذب کند.
  • بدن را مقاوم کرده و از اندام شما محافظت می کند.

کاهش وزن چند وجهی است و تغییرات رژیم غذایی به تنهایی مؤثر نیستند. اما جایگزینی روغن بادام برای سایر چربی های اشباع و ترانس در رژیم غذایی شما می تواند در کاهش وزن، حفظ وزن و سلامتی نقش زیادی داشته باشد.

خواص روغن بادام

4. کنترل قند خون

اصطلاح  قند خون به گلوکز موجود در جریان خون اشاره دارد که به تأمین انرژی سلول های شما کمک می کند. کنترل سطح قند خون برای کمک به عملکرد خوب بدن و جلوگیری از ابتلا به دیابت و بیماری های قلبی بسیار مهم است. سطح قند خون سالم به ویژه برای افراد دیابتی بسیار مهم است. مطالعات نشان می دهد که چربی های اشباع نشده موجود در روغن بادام می توانند به ثبات قند خون در بزرگسالان (مبتلا به دیابت نوع 2) کمک کنند.

5. خواص مرطوب کننده

هنگامی که روغن بادام را روی پوست بمالید خاصیت نرم کنندگی دارد. این خاصیت ها باعث می شوند پوست به مرور زمان نرم و صاف شود. بر این اساس در موارد بسیاری برای روغن های حمام، رژ لب و محصولات پاک کننده پوست از روغن بادام استفاده می کنند که برای مرطوب شدن پوست شما مفید است. قرن هاست از روغن بادام به دلیل خاصیت مرطوب کنندگی آن برای درمان شرایط خشکی پوست مانند اگزما و پسوریازیس استفاده شده است.

از این روغن برای درمان های موضعی به عنوان کرم های استروئیدی (ضد التهابی) نیز استفاده می شود که در صورت مصرف طولانی مدت موجب عوارض جانبی نیز خواهد شد. اسیدهای چرب موجود در روغن بادام به ترمیم منافذ بسته شده پوست، خشکی پوست و کاهش التهابات کمک می کند.

6. افزایش سلامت مو

استفاده از روغن بادام برای موهای شما مزایایی از جمله برای ظاهر مو و سلامتی آن دارد. اگر در شامپوهای خود مقداری از این روغن را اضافه کنید شاهد براق شدن طبیعی مو خواهید بود. استفاده از این روغن شکاف هایی که در سطح سلولی ساقه مو وجود دارد را برطرف می کند که این به مرور زمان باعث صاف شدن و نرم تر شدن مو می شود. روغن های آجیلی مانند روغن بادام به نرم شدن موهای شما و محافظت از آن در برابر شکستگی یا خوره مو کمک می کنند. مصرف روغن بادام برای مراقبت از مو می تواند برای رشد مو نیز مفید باشد.

7. آسیب آفتاب و جلوگیری از پیری

هنگامی که پوست شما در معرض نور آفتاب قرار می گیرد اشعه ماوراء بنفش خورشید (UV) می تواند باعث آسیب به DNA سلول شما شود و منجر به آسیب پوستی یا سرطان پوست شود. برخی دیگر از تأثیرات منفی پرتوهای UV، التهاب، تغییرات سیستم ایمنی پوست و اختلال در بهبود زخم می باشد. ترکیب این اثرات باعث افزایش سرعت روند پیری پوست می شود. طبق یک مطالعه، پرتوهای UV ممکن است تا 80 درصد بر روی پیری پوست تاثیر بگذارند. این امر موجب خشکی پوست، چین و چروک و اختلال در رنگدانه می شود.

استفاده از ضد آفتاب یکی از راه های مقابله با این پرتوها می باشد اما می توانید از این روغن نیز استفاده کنید. مطالعات نشان داده اند که استفاده از روغن بادام به صورت موضعی می تواند به جلوگیری از آسیب های پوستی ناشی از اشعه UV  کمک کند و روند پیری را کاهش دهد. این روغن با کاهش آسیب DNA در برابر اشعه ماوراء بنفش می تواند به محافظت از سلول های پوست شما کمک و از ایجاد تغییرات شیمیایی و ساختاری در آن ها جلوگیری کند.

8. پیشگیری از ترک پوست

کشش پوست بخش طبیعی از زندگی است. هنگامی که بدن شما دوره های رشد سریع را تجربه می کند مانند دوران بارداری، تغییر ناگهانی می تواند باعث پارگی کلاژن و الاستین پوست شما شود که این موجب ایجاد ترک پوستی می شود. مطالعات نشان داده است که روغن بادام می تواند از بروز علائم کش آمدن پوست در زنان باردار جلوگیری کند و همچنین باعث کاهش خارش ناشی از این ترک های پوستی شود.

به طور کلی می توان گفت استفاده از روغن بادام به صورت موضعی می تواند به بهبود خاصیت ارتجاعی پوست شما کمک کرده و آن را به خوبی آبرسانی کند. اگرچه هیچ درمانی نمی تواند کاملاً از علائم کشش جلوگیری کند اما روغن بادام می تواند رطوبت لازم را برای کمک به پوست شما در ایجاد تغییرات اساسی ایجاد کند.

عوارض جانبی روغن بادام

عوارض جانبی روغن بادام

1. افزایش وزن

این درست است که چربی های اشباع نشده موجود در روغن بادام وظیفه تولید انرژی در بدن شما را بر عهده دارند، اما اگر میزان مصرف این چربی ها بیشتر از مقدار مورد نیاز باشد در بدن شما ذخیره می شود و ممکن است منجر به افزایش جدی وزن شود.

2. افزایش کلسترول

این بدان معنی نیست که مصرف زیاد هر نوع روغن ممکن است باعث بالا رفتن سطح کلسترول خون شود. اگرچه این یک واقعیت شناخته شده است که مصرف روغن بادام با کاهش سطح کلسترول بد همراه است اما با این وجود مصرف بیش از حد این روغن هم می تواند تأثیر کاملاً متضادی بر سلامتی شما داشته باشد.

3. واکنش آلرژیک

این عارضه جانبی بسیار نادر است. افرادی که نسبت به بادام واکنش آلرژیک دارند در نتیجه به روغن آن نیز حساسیت دارند و نباید از آن مصرف کنند. علائم واکنش آلرژیک ناشی از روغن بادام ممکن است شامل حالت تهوع، اسهال، مشکل در تنفس و مشکل در بلع باشد. اگرچه عوارض جانبی مرتبط با مصرف روغن بادام امر مهمی به نظر می رسد، اما لازم به ذکر است که این تأثیرات تنها زمانی اتفاق می افتد که از این روغن به صورت بی رویه مصرف شود.

تهیه روغن بادام

برای خرید روغن بادام اصل از طریق فروشگاه آنلاین بکرینا میتوانید اقدام کنید.

آیا شما تجربه دیگری در زمینه روغن بادام دارید؟ لطفا نظرات و پیشنهاد های خود را با ما در میان بگذارید.

منبع: selfhacked

4.4/5 - (54 امتیاز)

2 دیدگاه برای “روغن بادام؛ از خواص تا مضرات مصرف آن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *