روغن رزماری چیست؟ 10 خاصیت روغن رزماری که نمی دانید!

روغن رزماری از برگ ها و شکوفه های این گیاه استخراج می شود. رزماری یک گیاه معطر همیشه سبز بومی مدیترانه است. از این ماده به عنوان چاشنی آشپزی و یا برای تهیه عطرهای بدن استفاده می شود. به طور کلی رزماری از مزایای سلامتی بالقوه ای برخوردار است. در این مقاله از بکرینا سعی داریم شما را بیشتر با روغن رزماری آشنا کنیم پس تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

گیاه رزماری

بوته رزماری (Rosmarinus officinalis) بطور غیرمعمولی  بلند و باریک رشد می کند؛ به اندازه ای که ارتفاع ساقه های چوبی آن حتی به یک و نیم متر می رسد. این گیاه برگ های سوزنی مانند و گل های آبی روشن داشته و از خانواده نعناع، اسطوخودوس، ریحان و مریم گلی می باشد. از برگ های آن، چه به صورت تازه و چه خشک برای چاشنی غذاهای مختلف استفاده می شود.

روغن رزماری چیست

روغن رزماری چیست؟

بسیاری از اثرات سلامتی مفید رزماری به دلیل فعالیت آنتی اکسیدانی بالای ترکیبات شیمیایی آن از جمله کارنوزول، اسید کارنوسیک، اسید اورسولیک، اسید رزمارینیک، اسید کافئیک، پینن، بنزیل استات، کامپن، سینول، لینالول و لیمونن می باشد. همچنین منبع خوبی از آهن، ویتامین B6 و کلسیم نیز می باشد. معمولاً به عنوان تقویت کننده و ضدعفونی کننده توصیف می شود.

روغن رزماری بیشتر از طریق تقطیر بخار گیاهان و برگ های گل دهنده گیاه استخراج می شود. بعد از تقطیر، این روغن دارای ویسکوزیته پایین (رقیق) بوده و می تواند بدون رنگ یا زرد کمرنگ باشد. این روغن دارای رایحه ای مطبوع و با طراوت بوده و برای سلامتی فواید زیادی دارد در ذیل به برخی از این فواید اشاره کرده ایم.

خواص روغن رزماری

1- آنتی اکسیدان ها و ترکیبات ضد التهابی

روغن رزماری منبع غنی از آنتی اکسیدان ها و ترکیبات ضد التهابی است که تصور می شود به تقویت سیستم ایمنی و بهبود گردش خون کمک می کند. مطالعات آزمایشگاهی نشان داده است که این امر در خنثی کردن ذرات مضر به نام رادیکال های آزاد نقش مهمی دارد.

2- محافظ سیستم عصبی

دانشمندان دریافتند که روغن رزماری می تواند برای مغز شما مفید باشد. این روغن حاوی ماده ای به نام اسید کارنوسیک است که می تواند با آسیب رادیکال های آزاد مغز مقابله کند. برخی از مطالعات در موش ها نشان داده اند که روغن رزماری ممکن است برای افرادی که دچار سکته مغزی شده اند مفید باشد.

3- بهبود عملکرد مغز

تحقیقات نشان می دهد که استنشاق روغن رزماری به جلوگیری از تجزیه استیل کولین که یک ماده مهم شیمیایی مغزی برای تفکر، غلظت و حافظه می باشد، کمک می کند. تحقیقات دیگر نشان می دهد که تنفس روغن رزماری ممکن است عملکرد مغز را در افراد مسن تر با زوال عقل از جمله کسانی که مبتلا به آلزایمر هستند بهبود بخشد.

4- جلوگیری از مسمومیت غذایی

روغن رزماری به دلیل دارا بودن ماده آنتی اکسیدانی می تواند به جلوگیری از رشد برخی باکتری هایی که باعث مسمومیت غذایی می شوند، کمک کند.

5- به پاکسازی کبد کمک می کند

روغن رزماری برای کبد بسیار مفید می باشد زیرا به پاکسازی خون و از بین بردن سموم کبد کمک می کند. یکی از مهمترین کارکردهای کبد تولید آنزیم های مورد نیاز برای هضم مناسب است و به نظر می رسد که رزماری تولید و جریان صفرا را که باعث هضم بهتر غذا می شود تحریک می کند. این روغن به شدت کبد را تقویت کرده و اغلب در معالجه مشکلات کبدی از جمله سیروز و زردی مورد استفاده قرار می گیرد.

درمان کننده سرطان

6- درمان کننده سرطان

تحقیقات اخیر نشان داده است که روغن رزماری می تواند به جلوگیری از سرطان و آسیب های پوستی وابسته به سن کمک کند. کافئین و اسید رزماریک موجود در این روغن آنتی اکسیدان و ضد التهاب قوی هستند که می توانند در محافظت از سلول های بدن در برابر آسیب رادیکال های آزاد کمک کنند.

روغن رزماری سرشار از اسید اورسولیک است که این ماده برای سم زدایی از مواد موثر در ایجاد سرطان پستان، مفید واقع می شود. همچنین این روغن منبع غنی از ویتامین E (آلفا توکوفرول) می باشد که یکی دیگر از آنتی اکسیدان های قدرتمند است و می تواند به عدم تعادل هورمون های استروژن در زنان و سرطان پستان کمک کند.

7- محافظت در برابر دژنراسیون ماکولا

مطالعه ای که در مجله Investigative Ophthalmology & Visual Science صورت گرفته نشان می دهد، اسید کارنوسیک که یکی از اجزای اصلی روغن رزماری است، می تواند سلامت چشم را به میزان قابل توجهی ارتقا بخشد. این روغن کاربردهای بالینی بسیاری برای بیماری های موثر بر شبکیه بیرونی مانند تخریب ماکولا دارد.

8- استرس را کاهش می دهد

عوامل بسیاری می توانند باعث استرس شوند که این امر موجب تولید هورمونی به نام کورتیزول خواهد شد. افزایش سطح کورتیزول می تواند سیستم ایمنی بدن شما را تضعیف نموده و یا شما را بی خواب کند و حتی باعث ایجاد نوسانات خلقی نیز می شود. مطالعات اخیر نشان داده اند که استنشاق روغن رزماری می تواند سطح کورتیزول را کاهش دهد.

9- مناسب برای موها

روغن رزماری گردش خون را در پوست سر تقویت می کند و به این ترتیب سلامت و رشد مو را بهبود می بخشد. این روغن هیدرولات مو را در برابر آسیب های محیطی مانند دود، آلودگی، آفتاب و درمان های شیمیایی محافظت می کند. یکی از رایج ترین انواع ریزش مو، آلوپسی آندروژنتیک است که به عنوان طاسی شناخته می شود. روغن رزماری آلوپسی آندروژنتیک را با جلوگیری از حمله تستوسترون به فولیکول های مو که علت این بیماری است، درمان می کند.

10- مناسب برای پوست

اگر مستعد پوست چرب هستید این روغن به کاهش تولید چربی اضافی پوست کمک می کند. روغن رزماری آهن، کلسیم و چندین ویتامین ضروری دیگر را برای پوست شما فراهم می کند. روغن رزماری یک آنتی اکسیدان است که از آسیب رسیدن به پوست شما در اثر عوامل محیطی جلوگیری می کند. این روغن تأثیر تحریک کننده ای بر روی پوست دارد بدین معنی که گردش خون را بهبود می بخشد و باعث جلوگیری از پیری زودرس پوست می شود.

عوارض جانبی روغن رزماری

عوارض جانبی روغن رزماری

روغن رزماری معمولاً با مصرف دوزهای کم مضر نمی باشد ولی در صورت مصرف بی رویه ممکن است عوارض جانبی جدی ایجاد کند (اگر چه نادر است). در ذیل به برخی از این عوارض اشاره کرده ایم:

دوز بالای مصرف روغن رزماری ممکن است باعث سقط جنین شود. بنابراین توصیه نمی شود که خانم های باردار از این روغن و یا مکمل آن استفاده کنند. همچنین ممکن است موجب استفراغ، اسپاسم، کما و یا اِدِم ریه (مایع در ریه) شود.

رزماری می تواند بر فعالیت برخی داروها تأثیر بگذارد. در نتیجه این روغن را به هیچ عنوان نباید همزمان با این داروها مصرف کرد. از جمله این داروها می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • داروهای ضد انعقاد: این نوع داروها رقیق کننده خون مانند وارفارین، آسپرین و کلوپیدوگرل هستند.
  • مهارکننده های ACE: این داروها برای درمان فشار خون بالا استفاده می شوند؛ مانند: لیزینوپریل (زست ریل)، فوزینوپریل (مونوپریل)، کاپتوپریل (کاپوتن) و آنالاپریل (وازوتک) هستند.
  • داروهای مدر (دیورتیک ها): این ها باعث افزایش ادرار می شوند که شامل هیدروکلروتیازید و فوروزماید (لازکس) است.
  • لیتیوم: از این دارو برای بیماری های افسردگی دو قطبی یا مانیک دپرسیو استفاده می کنند.

تهیه روغن رزماری

برای خرید روغن رزماری اصل به فروشگاه آنلاین بکرینا مراجعه کنید.

آیا از خواندن مقاله روغن رزماری لذت برده اید؟ لطفا نظرات و پیشنهاد های خود را با کاربران بکرینا در میان بگذارید.

منبع: medicalnewstoday

4.5/5 - (24 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *