روغن گل نرگس چیست؟ 12 خاصیت و کاربرد آن

روغن گل نرگس بسیار کمیاب، نادر و گران قیمت است. این روغن از گل نرگس و به طریق تقطیر و بنماری به دست می آید که دارای رایحه دلچسب گل نرگس بوده و در عطرهای درجه یک استفاده می شود. 
روغن نرگس به دلیل داشتن بوی مطبوع، در جهان شهرت بسیاری دارد و در تهیه عطرهای گران قیمت و خاص استفاده می شود. همچنین با نام نارسیس نیز شناخته می شود. هلند و فرانسه بزرگترین تولید کنندگان روغن گل نرگس هستند.
اسانس این گل اغلب به رنگ نارنجی و نارنجی تیره است و دارای عطر بی نظیری است که با استشمام آن احساس بوی بهاری به شما دست خواهد داد.
روغن گل نرگس
از پیاز گل نرگس، برگ و گلبرگ آن برای تهیه دارو استفاده می شود. افراد از گل نرگس برای سرماخوردگی معمولی، تورم و التهاب مجاری هوایی اصلی ریه (برونشیت)، بهبود زخم و تسکین درد مفاصل استفاده می کنند، اما شواهد علمی خوبی برای اثبات این موارد وجود ندارد. استفاده مستقیم و بی رویه از گل نرگس نیز می تواند مضر و حتی کشنده باشد.
گل نرگس سابقه طولانی در کاربردهای دارویی دارد. پزشک یونانی بقراط (460-370 پیش از میلاد)، معروف به پدر پزشکی، برای از بین بردن تومورهای رحمی از روغن گل نرگس استفده می کرده است. رومن پلینی (23-79 میلادی) استفاده موضعی از این روغن را برای سلامت و زیبایی پوست توصیه می کرده است.
همچنین مصرف این روغن در قرون وسطی برای درمان تومورها در شمال آفریقا، آمریکای مرکزی، طب عربی و چینی کاربرد بسیار داشته است. گفته می شود روغن گل نرگس دارای لیکورین و حاوی مواد شیمیایی سوزنی میکروسکوپی به نام اگزالات نیز هستند. در مصرف خوراکی این روغن ممکن است باعث تحریک پوست و واکنش های شدید و سوزش لب، التهابات زبان و گلو شود.

میزان دوزهای مصرف روغن گل نرگس

در حال حاضر اطلاعات علمی کافی برای تعیین دامنه مناسب دوزهای مصرفی روغن گل نرگس وجود ندارد. به خاطر داشته باشید که محصولات طبیعی همیشه لزوماً بی خطر نیستند و دوزها می توانند برای هر فرد متفاوت باشد. حتما دستورالعمل های مربوط به برچسب محصول را دنبال کرده و قبل از استفاده با داروساز یا پزشک یا سایر متخصصان بهداشت مشورت کنید.

خواص روغن گل نرگس

خواص روغن گل نرگس برای سلامتی

روغن نرگس حاوی مواد شیمیایی است که به تسکین درد و بسیاری از ناراحتی ها کمک می کند. از جمله خواص روغن گل نرگس، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

1- تسکین دهندگی

اثر تسکین دهنده و محرک روغن نرگس اسپاسم های دستگاه گوارش، تنفس و سیستم عصبی را کاهش می دهد. همچنین برای تسکین شدید احتقان به وجود آمده در قفسه سینه، سرفه های ناشی از اسپاسم، مشکلات تنفسی شدید، گرفتگی عضلات، آسم، اختلالات گوارشی آزار دهنده، اسهال و تشنج مفید و تاثیر گذار است.

2- آرامش بخشی

این روغن همه اندام ها و عملکردهای متابولیک بدن را آرام و کنترل می کند. همچنین برای تسکین استرس و اضطراب های شدید، ناراحتی ها، افسردگی، خستگی روحی، خستگی جسمی، التهاب و تحریک عضلات نیز مفید است. به عبارت دیگر ذهن و روح را تسکین بخشیده و بدن را به آرامش دعوت می کند.

3- تسکین و کاهش دردها و مشکلات بانوان

انسداد قاعدگی مشکل بزرگی است که اکثر بانوان با آن روبرو هستند. این مشکل را نباید بی اهمیت تلقی کرد و نادیده گرفت زیرا ممکن است بیماری های جدی مانند زخم رحم و حتی سرطان رحم را به وجود آورد.

با این حال، این مشکل را می توان به راحتی با استفاده از روغن نارسیس یا همان روغن نرگس حل کرد. همچنین مطالعات نشان داده است که این روغن برای درمان بیماری صرع، هیستری و آفردودیزیاک موثر و مفید است.

4- کاربرد در محصولات مراقبتی و زیبایی

روغن نرگس در لوازم آرایشی و مراقبتی به عنوان افزودنی به پودر، صابون و رژ لب استفاده می شود. همچنین با توجه به فواید روغن گل نرگس از آن به عنوان یک داروی مقوی برای درمان طاسی و در عطرهای درجه یک نیز استفاده می شود.

5- دفع میکروب و قارچ

آنتی اکسیدان های موجود در این روغن می توانند از رشد باکتری و قارچ جلوگیری کنند. همچنین از روغن نرگس برای دفع حشرات، آفات و محافظت از غذاهای پرورشی نیز استفاده می شود.

6- جلوگیری از سرطان

تحقیقات جدیدی در مجله Structure منتشر شد که نشان می دهد، مواد شیمیایی و ترکیبات مفید موجود در روغن گل نرگس برای نابودی و جلوگیری از سلول های سرطانی موثر است.

به همین دلیل است که بسیاری از موسسات خیریه مبارزه با سرطان گل نرگس را به عنوان نمادی از این بیماری در نظر گرفته اند. ترکیبات موجود در این روغن، مقاومت سلول سرطانی در برابر مرگ سلولی را نشان داد.

7- جلوگیری و درمان آلزایمر

یکی از آلکالوئیدهای طبیعی موجود در گل نرگس و روغن آن، گالانتامین است که برای کسانی که با بیماری آلزایمر مبارزه می کنند، تجویز می شود. با توجه به این موضوع، در حال حاضر در انگلستان از گل نرگس و روغن آن برای داروهای جلوگیری و درمان آلزایمر استفاده می کنند و در حال رشد تجاری است.

8- سلامت موها

روغن گل نرگس در استفاده موضعی آن بر پوست سر، چه به تنهایی چه به صورت ترکیب با روغن نارگیل، به ریشه های فولیکول های مو نفوذ کرده و مشکلاتی که مانع جریان و گردش خون به فولیکول های مو می شوند را از بین می برد. این روغن باعث تقویت گردش خون شده و تغذیه مناسب فولیکول های مو را فراهم می کند.

همین طور به نوبه خود، احتمال ریزش مو را نیز می تواند کاهش دهد. علاوه بر این، چرخه رشد سالم فولیکول های مو را حفظ می کند، درخشندگی مو را افزایش می دهد و از ریزش غیرطبیعی، رشد موهای ناهموار و انتهای ساقه های شکسته مو نیز جلوگیری می کند.

9- بهبود جریان خون

روغن نرگس با تقویت جریان و گردش خون مناسب از رگ به رگ شدن عضلات جلوگیری کرده و ناراحتی های ناشی از آن را تسکین می بخشد.

10- شستشوی معده

در گذشته، عصاره یا روغن گل نرگس به طور سنتی برای تحریک استفراغ در موارد مورد نیاز استفاده می شد. پیازهای گل حاوی مواد شیمیایی نارسیسین هستند که در روغن آن نیز موجود می باشد. این ترکیب شیمیایی به تحریک استفراغ کمک می کند و به افراد کمک می کند تا غذا یا دارویی را که ممکن است برای بدن سمی باشد را دفع کنند.

11- افزایش میل جنسی

طبق تحقیقات به عمل آمده مشخص شده است که آروماتراپی با روغن نرگس می تواند بر میل جنسی تاثیر گذار باشد. زیرا این روغن معطر موجب کاهش استرس، تنش های فکری، ناراحتی و بازگشت انرژی از دست رفته می شود که این ها به طور کلی موجب می شود فرد را چه از نظر جسمی و چه احساسی برای رابطه جنسی آماده کند.

برای تقویت میل جنسی خود می توانید این روغن معطر را در فضای اتاق اسپری و یا به مچ دست یا گردن خود استعمال کنید.

12- افزایش سرعت بهبود جراحات

برخی از افراد برای درمان زخم ها و جراحات، سوختگی، کشیدگی ها و درد مفاصل، گرفتگی عضلات و ماهیچه ها از این روغن استفاده می کنند. برای درمان کافی است بعد از تمیز و ضدعفونی کردن محل آسیب دیده، یک تکه پارچه را آغشته به روغن گل نرگس کرده و به آرامی آن را روی پوست قرار دهید. زیرا این روغن موجب بهبود سریع تر آسیب ها شده و از عفونت و تجمع میکروب جلوگیری می کند.

13- تقویت بینایی چشم

گفته شده که روغن گل نرگس به دلیل وجود مواد شیمیایی و ترکیبات مخصوص موجود در آن در درمان مشکلات بینایی مفید است. اما این جریان هنوز به اثبات قطعی نرسیده و نیاز به تحقیقات و مطالعات بیشتر و معتبرتر دارد.

 

مضرات روغن گل نرگس

مضرات روغن گل نرگس

روغن گل نرگس دوز مصرف مشخص دارد و استفاده بیش از حد، ممکن است موجب خطرات جدی و ایجاد عوارض جانبی شود.

مصرف خوراکی این روغن به هیچ عنوان توصیه نمی شود چون گل نرگس و روغن آن می تواند سمی باشد و موجب بروز مشکلات جدی شود.

مصرف موضعی این روغن نیز در برخی افراد ممکن است باعث ایجاد واکنش های آلرژیک جدی شود. بهتر است قبل از استفاده، حتما تست پچ را انجام دهید تا اطمینان حاصل کنید به روغن حساسیت دارید یا خیر.

گل نرگس حاوی آلکالوئیدهای سمی است که در روغن آن نیز وجود دارد. این ترکیب می تواند باعث استفراغ شدید، سردرد های عمیق و طولانی، ترشح بزاق، اسهال، تحریک زبان و گلو، اختلالات مغزی و عصبی، فروپاشی ریه و مرگ شود.

همان طور که گفته شد روغن نرگس دارای عطر بوی خوش و بهاری است که در تهیه عطرها، شمع، محصولات بهداشتی و آرایشی دارای رایحه، کاربرد دارد. این روغن بسیار کمیاب و گران بوده به دلیل فرآیند تهیه آن که بسیار هزینه بر است.

در صورت تجربه استفاده و یا داشتن نظرات در رابطه با این روغن می توانید تجربیات و نظرات خود را با کاربران بکرینا در میان بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *