روغن ریحان چیست؟ 8 خاصیت و نحوه تهیه آن در خانه

روغن ریحان رایحه ای گرم و تند دارد که باعث کاهش احساس اضطراب می شود. خواص روغن ریحان، مضرات احتمالی و طرز تهیه روغن ریحان در منزل از جمله موضوعاتی هستند که در این مقاله بکرینا به آن میپردازیم. این روغن به دلیل مقدار زیاد لینالول که دارا می باشد، فواید زیادی برای ذهن، کاهش احساس درد و ناراحتی ها دارد.

از ریحان معمولاً در آشپزی برای افزودن عطر و طعم به گوشت ها، ماکارونی ها و انواع دیگر غذاها استفاده می شود. این گیاه قابلیت خنک کنندگی پوست، بالا بردن تمرکز و رفع اضطراب و استرس را نیز دارد.

ریحان، از جمله گونه های گیاهی است که با بوی مطبوع خود شناخته شده است. این گیاه مورد پسند بسیاری از افراد می باشد و به دلیل عطر خوش آن، به سالادها یا وعده های غذایی طعم دلپذیر می بخشد. روغن ریحان که از برگ های این گیاه به روش بنماری و یا تقطیر بدست می آید، قرن ها پیش در طب آسیایی و هندی مورد استفاده قرار می گرفت. هنوز هم در برخی آشپزخانه ها، مراکز آروماتراپی، داروهای موضعی و ماساژ ازاین روغن اسشتفاده می کنند.

روغن ریحان سرشار از مواد معدنی مانند کلسیم، آهن، روی و منگنز است و به لطف داشتن ویتامین های C ،E و K فواید بی شماری را برای بدن انسان به ارمغان می آورد. این روغن درمانی که به ضد میکروب معروف است، از بسیاری جهات فواید مطلوبی برای پوست و بدن دارد.

روغن ریحان

تاریخچه روغن ریحان

همانطور که در بالا اشاره شد روغن ریحان از برگ های تازه آن به دست می آید. ریحان در فرانسه به معنای “گیاه سلطنتی” نامیده شده است. ریحان دارای انواع مختلفی از جمله جوزف سنت، ریحان اروپایی، ریحان فرانسوی، ریحان معمولی یا ریحان شیرین است. برخی از ادیان بر استفاده از ریحان تأکید دارند. یهودی ها بر این باور هستند که استفاده از ریحان برای افزایش قدرت در هنگام روزه داری بسیار مؤثر است. در کلیساهای مختلف ارتدکس، از روغن ریحان اغلب برای تهیه آب مقدس استفاده می شود.

با توجه به ادیان های اعتقادی مختلف دیگر، مانند اعتقاد های مناطق اروپا، هند و تمدن های باستان مصر و یونان، ریحان را با کسانی که از دنیا رفته اند به خاک می سپردند، زیرا اعتقاد بر این دارند که ریحان دارای ویژگی های محافظتی است که می تواند آنها را در سفر به زندگی پس از مرگ ایمن نگه دارد و ورود سالم آنها به دروازه های بهشت ​​را تضمین می کند.

در سایر نقاط جهان، ریحان به سمبلی از خوش شانسی شناخته می شود. به همین خاطر، در کشورهایی مانند مکزیک، برخی از افراد، دسته ای از ریحان در درب منازل یا ویترین خود آویزان می کنند، زیرا بر این باورند که رشد گیاه نشان دهنده تلاش و کوشش آن ها و همچنین موفقیت در تجارت است.

نام گیاه ریحان (ocimum)
خانواده گیاهی لاماسه
روش معمول استخراج بخار مقطر
قسمت های مورد استفاده از گیاه برگ، گل و جوانه
میزان عطر و طعم گیاه بسیار زیاد
توصیف طعم رایحه ای گرم و طعمی تند

ترکیبات شیمیایی روغن ریحان

  • لینالول
  • فنچول
  • اوژنول
  • متیل چاویکول
  • بتاکاریوفیلن

خواص روغن ریحان

خواص روغن ریحان برای سلامتی

روغن ریحان کمک می کند تا پوست تمیز، شفاف و شاداب به نظر برسد. استفاده از اسانس آن به عنوان معطر کننده محیط، باعث آرامش محیط و تقویت تمرکز خواهد شد. همچنین مصرف خوراکی این روغن باعث سلامت سیستم عصبی نیز می شود. در ادامه مطلب به دیگر فواید روغن ریحان اشاره شده است.

1_ تسکین علائم سرماخوردگی

روغن ریحان به دلیل خاصیت تسکین دهندگی خود در درمان و بهبود علائم سرماخوردگی و انواع بیماری های چون: آنفولانزا، تب، اسپاسم های ناگهانی و در برخی مواقع برای کاهش و تسکین علائم سیاه سرفه کاربرد دارد.

2_ تقویت سیستم گوارشی

مصرف خوراکی روغن ریحان موجب تقویت در هضم و سیستم گوارش خواهد شد. مصرف این روغن مانع از سوء هاضمه، یبوست، گرفتگی معده و نفخ می شود. همچنین توانایی تسکین دردها، گرفتگی روده و قولنج را دارد.

3_ضد قارچ و دفع کننده حشرات

طبق نتایج تحقیقات انجام شده، روغن ضروری ریحان رشد 22 گونه قارچ را مهار می کند و همچنین این روغن در مقایسه با ضدباکتری های شیمیایی موجود در بازار، برای بدن عوارضی ندارد.

4_ برطرف کننده استرس

به دلیل خاصیت آرامبخش بودن اسانس ریحان، از آن به طور گسترده ای در رایحه درمانی استفاده می شود. هنگام استشمام یا مصرف خوراکی از این اسانس، حس شادابی را ایجاد می کند، بنابراین برای تسکین تنش های عصبی، خستگی و ذهنی، مالیخولیا، میگرن و برطرف کردن افسردگی کاربرد دارد.

5_ بهبود گردش خون

اسانس ریحان گردش خون را بهبود می بخشد و به تقویت عملکردهای مختلف متابولیکی بدن کمک چشم گیری می کند.

6_ تسکین دهنده دردها

اسانس ریحان مسکن است و باعث تسکین دردها و گرفتگی ها می شود. به همین دلیل این روغن اساسی اغلب در تسکین ناراحتی هایی مانند آرتروز، زخم، جراحات، سوختگی، کوفتگی، زخم، جراحات ورزشی، بهبود جراحی، پیچ خوردگی و سردرد بسیار مؤثر است.

7_خاصیت ضدباکتریایی

روغن ریحان حاوی ترکیباتی است که خاصیت ضدباکتری به آن می بخشد. مصرف این روغن به صورت خوراکی یا موضعی باعث از بین بردن باکتریایی ها می شود.

8_ بهبود التهابات و خارش

توانایی روغن ریحان در فروکش کردن التهابات و تسکین خارش بسیار شناخته شده است. از این روغن برای تسکین التهابات و خارش ناشی از نیش حشرات و حتی نیش مارها استفاده می شود.

روش های مصرف روغن ریحان

اگر می خواهید از مزایای روغن ریحان بر روی پوست خود بهره مند شوید، می توانید آن را با روغن های گیاهی مانند روغن آووکادو و روغن کنجد ترکیب کنید و به صورت موضعی بر روی پوست خود ماساژ دهید.

همچنین می توانید با افزودن روغن ریحان به شامپو یا نرم کننده مو خود، از خواص آن بر موهای خود بهره مند شوید. روغن ریحان به صورت خوراکی در دستور های غذایی و یا افزودن به سالادها برای معطر شدن و طعم بهتر مورد استفاده قرار می گیرد.

طرز تهیه روغن ریحان در خانه

روغن ریحان را می توانید از فروشگاه ها خرید کنید، اما روش های خانگی راحتی نیز وجود دارد که قادر به تهیه روغن ریحان می شوید.

موارد لازم برای تهیه روغن ریحان در خانه

  • 50 گرم ریحان
  • 100 گرم روغن خالص زیتون
  • ظرف شیشه این بزرگ و شفاف

مراحل تهیه روغن ریحان

ابتدا ریحان را به قطعات کوچک برش داده و درون یک ظرف شیشه ای ریخته و دو برابر مقدار ریحان ها روغن زیتون روی آن بریزید. از طبیعی بودن روغن زیتون اطمینان حاصل کنید. ظرف شیشه ای را با مخلوط روغن زیتون و ریحان محکم ببندید و در قسمت آفتابی خانه قرار دهید و اجازه دهید 20 روز تا 1 ماه بماند.

در طول این مدت شیشه را به آرامی تکان دهید، ترجیحاً هر چند روز یکبار این کار را انجام دهید. وقتی زمان تمام شد، مخلوط روغن زیتون و ریحان خود را با کمک یک پارچه تمیز در ظرف دیگری صاف کنید. گیاه را که در پارچه باقی مانده است، خوب بفشارید تا مواد شما هدر نرود.

مضرات روغن ریحان

مضرات روغن ریحان برای سلامتی

روغن ریحان نیز همانند دیگر روغن ها موارد احتیاطی را دارد که لازم است آن ها را قبل از مصرف در نظر بگیرید.

بهتر است قبل از استفاده از روغن ریحان برای اهداف درمانی و مصرف خوراکی با پزشک مربوطه مشورت کنید به خصوص برای خانم های مانند باردار یا شیرده توصیه می شود بدون مشورت پزشک از یان روغن استفاده نکنند، زیرا ممکن است در ترشح شدن برخی از هورمون ها تاثیر گذار بوده که این امر نامشخص است در مراحل رشد جنین و نوزاد چه اثراتی را به دنبال خواهد داشت.

بهتراست روغن ریحان در جایی نگه داری شود که از دسترس کودکان به دور باشد.

افرادی که مبتلا به بیماری هایی مانند سرطان، بیماری های مربوط به قلب، مشکلات پوستی، اختلالات هورمونی و بیماری صرع و همچنین افرادی که داروهای تجویزی خاص مصرف می کنند یا تحت عمل جراحی اساسی قرار می گیرند و… نیز توصیه می شود قبل از استفاده از روغن ریحان با پزشک خود مشورت کنند.

توصیه می شود قبل از استفاده از روغن ریحان، چند قطره از آن را بر روی پوست خود تست کنید. این کار را می توان با رقیق کردن 1 قطره روغن ضروری ریحان با 4 قطره روغن حامل و مصرف مقدار کمی از آن در یک قسمت کوچک از پوست که در معرض دید نیست، انجام داد. روغن ریحان هرگز نباید در نزدیکی چشم، داخل بینی، گوش و یا در سایر مناطق حساس پوست مورد استفاده قرار گیرد.

از علائم حساسیت پوستی روغن ریحان می توان به قرمزی و التهابات پوستی مانند بثورات، کهیر، سوزش، اختلالات خونریزی، کاهش سرعت بهبودی جراحات، کاهش فشار خون، سرگیجه، سردرد، حالت تهوع و … اشاره کرد.

در میزان مصرف روغن ریحان توجه و احتیاط داشته باشید. مصرف دوزهای بالای این روغن ممکن است سرطان زا باشد، مخصوصاً برای روغن های آن دسته از ریحان هایی که حاوی مقادیر قابل توجهی متیل چاویکول (اوژنول) هستند.

روغن ریحان هم به صورت موضعی و هم خوراکی مورد استفاده قرار می گیرد. روغن ریحان به دلیل دارا بودن عطر و طعم دلنشین خود در غذا و سالاد ها استفاده می شود و بسیار محبوب است.

آیا تجربه استفاده و مصرف این روغن بی نظیر را داشته اید؟ تجربیات خود را با کاربران بکرینا در میان بگذارید. 

منبع organicfacts

4.6/5 - (5 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *